Se vor încălzi bucureștenii cu promisiunile și acuzele politicienilor, la iarnă? Ce spun actualul și viitorul primar al Capitalei despre soarta termoficării

Se vor încălzi bucureștenii cu promisiunile și acuzele politicienilor, la iarnă? Ce spun actualul și viitorul primar al Capitalei despre soarta termoficării
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși e încă primar general al Capitalei, Gabriela Firea vorbește rar în această calitate. În schimb, a început deja să promită măsuri pentru încălzirea orașului pe care le-ar lua în calitate de senator PSD. Promite deja o lege nouă, dar a cărei utilitate e discutabilă.

De cealaltă parte – cât încă așteaptă să îi ia locul Gabrielei Firea – Nicușor Dan susține că urmează o iarnă grea în București și din cauză că PSD ar lua cu rea intenție măsuri pentru a-i sabota administrația viitoare.

În timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în dimineața zilei de joi, 22 octombrie, primarul general ales al Bucureștiului a declarat că ”se pregătește o iarnă grea” pentru Capitală.

Responsabili – susține Nicușor Dan – ar fi Gabriela Firea (aflată încă în funcția de primar general) și administrația sa.

Întrebat de presă la ce anume se referă, Nicușor Dan a precizat:

”Știți bine că Bucureștiul va avea 3 mari probleme în zilele următoare: criza medicală, criza căldurii și a apei cade și criza financiară.

M-am referit la criza căldurii și apei calde pentru că acolo e nevoie de măsuri preliminare, și stocuri de materiale, de detectoare, de pregătirea de echipe pentru intervenție (...) și nu am informații că se întâmplă acest lucru”.

ADVERTISING

Întrebat dacă a vorbit cu conducerea companiei Termoenergetica SA – al cărei director general este Alexandru Burghiu, un fin al Gabrielei Firea – Nicușor Dan a precizat că ”a evitat” să o facă pentru a nu stârni un nou scandal mediatic.

Când presa a insistat și a întrebat cum a aflat, totuși, Nicușor Dan că nu exista stocuri pentru reparații la Termoenergetica, primarul ales a spus că despre asta ar trebui să vorbească Gabriela Firea, pe care a acuzat-o că și-a abandonat mandatul.

”Termoenergetica a fost un eșec de la înființare. Un eșec pe partea financiară: datoriile sale sunt undeva la jumătate de miliard de lei către ELCEN. Un eșec pe ceea ce înseamnă reparațiile la infrastructură și schimbarea infrastructurii. Cei 680 de metri pe care i-au raportat au fost rezultatul lor!”, a mai spus Nicușor Dan.

În realitate - din datele SpotMedia.ro - informația privind cei 680 de metri de conductă nu e tocmai precisă.

La rețeaua de termoficare se pot face - potrivit legii și procedurilor - două tipuri de lucrări. Unele se numesc lucrări de reparații, iar altele lucrări de modernizare.

Cele de modernizare presupun înlocuirea componentelor uzate ale rețelei cu unele noi și mai performante. Spre exemplu, conducta veche se înlocuiește cu una preizolată. De aceste lucrări nu se ocupă Termoenergetica SA (din cauză că nu-i permit Legea Utilităților Publice și contracul de delegare a serviciului de termoficare).

ADVERTISING

În schimb, Energetica SA - o altă companie municipală - este cea care se ocupă de modernizare. Și tocmai Energetica SA este cea care a schimbat anul trecut 680 de metri de conductă. În acest an, Energetica SA a deschis și alt șantier mare, în Drumul Taberei.

Termoenergetica SA se ocupă cu lucrările de reparații. Și acestea presupun înlocuirea unor părți ale rețelei de distribuție. Doar că - în ceea ce privește conducta - Termoenergetica SA o înlocuiește pe cea uzată cu țeavă nouă, dar care nu este preizolată.

Potrivit Termoenergetica SA, în sezonul trecut - din primăvara lui 2019 până în primăvara lui 2020 - s-au înlocuit peste 15 km de conductă de termoficare, în acest regim. În plus, s-au înlocuit alte componente din rețea, cum sunt vanele sau unele piese de mari dimensiuni numite compensatori.

Nicușor Dan, noul primar al Capitalei: În 2 ani nu vor mai fi mari probleme cu apa caldă. Cum are de gând să pună 300 km de ţeavă elastică și cum a reacționat Gabriela Firea

Firea promite o lege care să permită ceva ce e deja posibil

La câteva ore după declarațiile lui Nicușor Dan, Gabriela Firea a venit cu o replică.

ADVERTISING

A declarat, potrivit Agerpres, că primarul ales al Capitalei a înțeles greșit cifrele și că, în ultimii ani, s-au înlocuit nu mai puțin de 270 de kilometri de conductă de termoficare.

În plus, Gabriela Firea a susținut că Termoenergetica are toate stocurile la zi. Și că e prima oară în ultimii 4 ani când societatea de termoficare (fostă RADET, actualmente Termoenergetica SA) și-a suplimentat personalul.

În rest, Firea promite că - odată întoarsă în Senat - va propune modificarea legilor care stabilesc momentul din an în care poate începe furnizarea agentului termic.

La acest moment, potrivit Hotărârii de Guvern 337/2018 (care modifică HF 425/1994), Termoenergetica SA trebuie să înfierbânte caloriferele atunci când afară se întregistrează, vreme de 3 nopți consecutiv, în intervalul 20.00 - 06.00, temperaturi medii de 10 grade Celsius sau mai mici.

De multe ori, e frig în case înainte ca temperaturile să scadă până la acest prag 3 nopți la rând, în intervalul orar menționat.

În consecință, Firea susține că vrea să micșoreze cu 2-3 ore intervalul dintre 22.00 și 06.00, în care se calculează temperatura medie.

Ceea ce n-a mai spus Gabriela Firea este că, de fapt, se poate asigura căldura în case și fără modificarea legislativă pe care o propune.

De fapt, legea spune că Termoenergetica SA nu are voie să nu dea căldură de la momentul în care, vreme de 3 nopți consecutive, se atinge temperatura medie de 10 grade Celsius sau o temperatură medie mai mică.

Dar legea nu împiedică Termoenergetica să dea căldură mai devreme. Societatea poate încărca instalațiile, iar asociațiile de proprietari sunt cele care decid dacă vor sau nu să consume.

Cu alte cuvinte, dacă Termoenergetica SA ar începe furnizarea de agent termic pentru încălzire mai devreme, modificarea legislativă propusă de Gabriela Firea n-ar mai fi de mare folos.

Iată de ce.

De multe ori, chiar dacă Termoenergetica SA furnizează agent termic pentru încălzire, unele asociații de proprietari (în special cele cu mulți membri în vârstă) nu deschid vanele din subsol și nu consumă mai devreme de 1 noiembrie.

Motivul e simplu: potrivit OUG 70/31 august 2011, ajutoare de încălzire se dau doar în perioada noiembrie-martie.

Așa că mai ales bucureștenii vârstnici și cu venituri reduse aleg să tremure în apartamente, în lunile în care nu primesc ajutor (suplimentar procentului de 60% din încălzire suportat de PMB - n.red.) pentru plata căldurii.

Iar asta nu se va schimba cu nimic dacă s-ar adopta propunerea legislativă promisă de Gabriela Firea.

Rămâne să vedem dacă la iarnă aceste promisiuni și acuze al actualului și viitorului primar ne vor ține de cald.

Citește și:

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:

Vezi şi un interviu eveniment realizat de Magda Grădinaru cu Norman Manea: Corupția și demagogia sunt vii în România, la fel cum vii au rămas calitățile românești


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇