Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat, luni, că a fost descoperită salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine, printre care Penny Colentina, Penny Bucureştii Noi şi Metro Băneasa, iar loturile respective au fost retrase de la comercializare.
Şi acum două săptămâni, ANPC anunţa că a găsit salmonella în mai multe produse de păsare de la Penny
În prezent, ANPC derulează o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui, aflate la vânzare în magazinele din România, fiind prelevate probe pentru analize.
Rezultate parţiale prezentate, luni, într-un comunicat de presă arată că:
- probele prelevate în judeţul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internaţional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focşani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
- probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, din pui şi organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis
- probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din Sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis
- probe prelevate în magazinul Penny Bucureştii Noi, din Sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din Sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
- probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din Sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internaţional SRL, au fost confirmate cu Salmonella.
“În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate (...) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman.
În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre (...) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, «acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul»”, au transmis oficialii ANPC.
Comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi de peste 45.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spaţiile verificate.
ANPC va continua verificările şi în perioada următoare.