Romprest susține că cei 23 de milioane de lei plătiţi de Primăria Sectorului 1 sunt doar o picătură într-un pahar. Datoria ar fi de 5 ori mai mare și se strâng penalități uriașe

Romprest susține că cei 23 de milioane de lei plătiţi de Primăria Sectorului 1 sunt doar o picătură într-un pahar. Datoria ar fi de 5 ori mai mare și se strâng penalități uriașe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce Primăria Sectorului 1 a publicat facturile achitate către Romprest, din toamna trecută și până azi, societatea de salubrizare le-a dat publicității și pe cele neachitate, a căror valoare este de peste 116 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat Romprest trimis redacției SpotMedia.ro, există o factură pe care a emis-o în urmă cu 200 de zile către Primăria Sectorului 1 și care încă nu a fost achitată.

În afara acesteia, Romprest susține că mai există încă 20 de facturi pe care le-a emis Primăriei Sectorului 1 pentru diverse servicii, de la deszăpezire, până la ridicarea și chiar sortarea gunoiului (care se face prin intermediul a 3 societăți numite Rom Waste, 3R Green și Iridex).

ADVERTISING

Per total, Romprest susține că are, în continuare, de încasat de la Primăria Sectorului 1 o sumă de 116.502.001 lei. Și din cauză că datoriile sunt vechi, s-au acumulat și penalități în cuantum de 12 milioane de lei.

Anterior, primăria de sector a publicat 13 facturi în cuantum de 23,7 de milioane de lei pe care le-a achitat către Romprest, în perioada 16 noiembrie 2020- 25 mai 2021.

"Sunt facturi pe care noi le-am achitat de când mi-am preluat mandatul de primar ales al Sectorului 1 și până în prezent. Cine spune altceva este clar că minte. Este pentru prima dată, în ultimii 20 de ani, când primarul decide publicarea acestor documente, privind plata gunoiului menajer.

ADVERTISING

Nu avem nimic de ascuns, cetățenii trebuie să știe unde se duc banii publici," a declarat primarul Clotilde Armand.

Reamintim că primarul Clotilde Armand consideră că parte dintre facturile emise de Romprest nu sunt legale și, în consecință, susține că nu le poate plăti.

În replică, reprezentanţii Romprest au declarat pentru SpotMedia.ro că nu pot să mai asigure la timp plata sortării gunoiului și că, în consecință, vor apărea întârzieri majore în ridicarea acestuia.

În cele din urmă, în Sectorul 1 a izbucnit săptămâna trecută a doua criză a gunoiului, după aceea din iarnă. Mii de oameni au fost nevoiți să pășească printre gunoaiele neridicate.

ADVERTISING

În cele din urmă, după ce a primit parte din bani, Romprest a reînceput să ridice deșeurile. Dar va mai dura până să fie din nou curat în Sectorul 1.

Până la acest moment, Clotilde Armand a propus 2 hotărâri de Consiliu Local prin care:

  • să se reducă frecvența unor servicii acordate de Romprest, ca să scadă și cheltuielile cu salubrizarea
  • să fie mandată să verifice și să evalueze prețul real al operațiunilor de salubrizare din sector.

Ambele hotărâri au fost respinse de Consiliul Local al Sectorului 1 (și) din cauză că grupul PNL n-a votat pentru adoptarea acestora.

Am solicitat detaii despre criza gunoiului și posibile soluții ale acesteia de la mai mulți consilieri locali PNL, dar nu am primit niciun răspuns clar.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat luni că nu a fost luată încă o decizie cu privire la instituirea stării de alertă în Sectorul 1, așa cum ceruse vineri primarul Clotilde Armand, din cauza gunoiului care zace pe străzi. Prefectul a spus că mai așteaptă un raport al Gărzii de Mediu, ce va fi finalizat marți, și apoi va fi anunțată decizia.

Mai multe despre ”războiul gunoiului” din Sectorul 1 al Capitalei:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇