Românii au cea mai mare încredere în Biserică, Armată şi Academia Română. Deşi se declară religioşi şi cred în Dumnezeu, nu prea merg la biserică

Românii au cea mai mare încredere în Biserică, Armată şi Academia Română. Deşi se declară religioşi şi cred în Dumnezeu, nu prea merg la biserică

Biserica, Armata şi Academia Română ocupă primele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere acordat de români, potrivit primului barometru al vieţii religioase din România, prezentat miercuri în Aula Academiei Române.

Dar cu toate că se consideră persoane religioase şi cred în Dumnezeu, românii nu merg la biserică decât o dată pe săptămână, ocazional sau doar la sărbătorile mari.

Conform barometrului, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, la capitolul încredere, situaţia stă astfel:

ADVERTISING
  • Biserică - 71,2% (41,4% - foarte multă; 29,8% - multă)
  • Armată - 61,8% (17,8% - foarte multă; 44% - multă)
  • Academia Română - 45,6% (9,4% - foarte multă; 36,2% - multă)
  • Primărie - 43% (11% - foarte multă; 32% - multă)
  • Poliţie - 41,1 (11,4% - foarte multă; 29,7% - multă)
  • Ministerul Sănătăţii - 34% (6,3% - foarte multă; 27,7% - multă).

Guvernul (13,7%), Parlamentul (9,5%), partidele politice (9,1%) ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de încredere al românilor, relevă cercetarea.

Campania de vaccinare antiCovid a fost discutată cu reprezentanţii cultelor religioase. Ce rol va avea Biserica

ADVERTISING

Deşi se declară religioşi şi cred în Dumnezeu, românii spun că nu merg la biserică

Conform studiului, 90,4% dintre români se consideră persoane religioase, răspunzând cu "sigur că da" - 63,8% şi "mai degrabă da" - 26,6%.

Indiferent de confesiune, românii cred în Dumnezeu într-un procent covârşitor, de 90,2%, în timp ce numai 5,7% au răspuns că "nu se poate răspunde aşa de simplu la această întrebare".

68,2% dintre români se roagă zilnic sau aproape zilnic.

Şase procente dintre participanţii la studiu au spus că mai "degrabă nu" se consideră persoane religioase, iar 3,6% - "sigur nu".

ADVERTISING

Dintre aceştia, 77,1% sunt "mai degrabă indiferenţi" faţă de religie, iar 15,6% - "mai degrabă împotriva religiei".

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% - doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% - doar la sărbătorile mari şi 17,2% - cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost făcut, în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇