Reprezentant al unui lanț de farmacii: De mâine le spunem pacienților cu cancer că nu sunt bani pentru ei. Sunt sacrificați cei mai slabi, care nu pot ieși în stradă

Reprezentant al unui lanț de farmacii: De mâine le spunem pacienților cu cancer că nu sunt bani pentru ei. Sunt sacrificați cei mai slabi, care nu pot ieși în stradă

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte procurarea tratamentului, în condiţiile în care, de la finalul lunii august, se înregistrează un blocaj în derularea Programului naţional de oncologie, cel mai costisitor dintre programele naţionale de sănătate.

Răzvan Ştefan reprezentantul unui grup farmaceutic din Capitală, a declarat pentru News.ro că pacienţii oncologici sunt „sacrificaţi” de către politicieni, pentru că starea lor de sănătate nu le permite să iasă în stradă.

„Blocajul a început la fârşitul lunii august, când ar fi trebuit să sosească banii pe programele naţionale de sănătate, în speţă Programul naţional de oncologie, că acolo este cea mai mare durere. Pe diabet, de exemplu, au venit ceva bănuţi, pe teste şi pe insulină. Nu toate programele de sănătate au primit bani, insulinele şi testele de glicemie sunt cele care au primit, la oncologie, în schimb, niciun leu fapt care, pentru unele farmacii care au pondere mare de programe naţionale de sănătate (...) a dus la blocaje.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte, furnizorii au transmis farmaciilor: Nu primim banii, nu vă dăm medicamente! Ca urmare, şi eu, ca farmacist, trebuie să transfer acest răspuns către pacienţi. (...) De mâine vom fi nevoiţi să le spunem pacienţilor de citostatice/terapie imună sau terapie biologică că nu sunt bani pentru medicamentele pentru ei”, a declarat, marţi, pentru News.ro Răzvan Ştefan, administrator unui lanţ de farmacii. 

Potrivit acestuia, „problema majoră” este aceea că, cel puţin la nivelul Capitalei, nu există multe rezerve, în Bucureşti existând puţine farmacii care pot asigura aceste medicamente. 

ADVERTISING

Pentru programe precum cel care asigură tratamentul hepatitelor, pentru cardiologie sau gastro-enterologie, neurologie s-au alocat bani, însă nu şi pentru programul oncologic, unde sunt prevăzute cele mai mari sume. 

„Cred eu că la nivel de decizie politică s-a luat decizia, ca de obicei, să fie sacrificaţi cei mai slabi, adică pacienţii oncologici, cei care de fapt, nu pot ieşi în stradă. Pacientul oncologic abia poate ieşi din spital cabinet medical, policlinică, să ajungă la farmacie să-şi ia medicaţia. El nu poate să se ducă în Piaţa Victoriei, să strige Daţi-ne banii pentru medicamente!. Nu are capacitatea fizică de a face aşa ceva nu că nu ar vrea”, mai spune reprezentantul lanţului de farmacii.

ADVERTISING

Răzvan Ştefan mai spune că, farmaciile şi, prin urmare, şi pacienţii s-au mai confruntat cu o situaţie similară în urmă cu zece ani şi chiar mai înainte de 2012, când costul medicamentelor era decontat la un interval de 300-330 de zile.

„Acum, până la nivelul unii august, medicamentele se decontau la 90 de zile de la data emiterii facturii. Practic, noi la momentul actual suntem la aproape 120 de zile de la data emiterii facturii către CNAS, deci suntem în depăşire”, adaugă Răzvan Ştefan.

Fără rectificare nu mai sunt bani de programele de sănătate

Mai multe asociaţii ale pacienţilor acuză că programele naţionale de sănătate au rămas fără finanţare, în absenţa unei rectificări bugetare.

„Programele naţionale de sănătate au rămas FĂRĂ FINANŢARE, iar pacienţii români au rămas FĂRĂ MEDICAMENTE. În ultimele 2 luni, rând pe rând, programele naţionale au rămas FĂRĂ BANI. Pacienţii cronici sunt trimişi acasă FĂRĂ TRATAMENT şi FĂRĂ NICIO ALTĂ SOLUŢIE. Vieţile românilor se sting şi nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, afirmă într-un comunicat Alianţa Pacienţilor Cronici din România, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA şi Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Reprezentanţii pacienţilor cer Guvernului să deblocheze banii necesari.

„Rugăm Guvernul României să ia măsuri urgente şi să deblocheze banii necesari sistemului medical. Rugăm Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să publice urgent care este suma necesară, până la sfârşitul anului 2023, pentru derularea Programelor naţional”, este mesajul celor trei asociaţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇