Am putea avea încă două zile libere legal, care vin imediat după Revelion

Am putea avea încă două zile libere legal, care vin imediat după Revelion

PSD a depus un proiect de lege la Senat, prin care propune ca zilele de 6 (Boboteaza) şi 7 ianuarie (Sfântul loan) să fie declarate sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul e iniţiat chiar de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, dar şi de liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, transmite News.ro.

Motivarea? În România, 16.307.004 cetăţeni sunt creştini ortodocşi, ceea ce reprezintă 86,45% din populaţia totală declarată a ţării, iar ei trebuie să meargă de Bobotează la biserică pentru a lua apă sfinţită.

ADVERTISING

În plus, "Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României".

Iniţiatorii susţin că "sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”.

ADVERTISING

Social-democraţii mai arată că sfinţirea cea mare a apei sau Agheasmă Mare e o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează, iar oamenii trebuie să poată ajunge la biserică şi astfel li se asigură libertatea de religie garantată de Constituţie şi Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Iniţiatorii menţionează că, în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

ADVERTISING

Cât despre ziua imediat următoare, pesediştii spun că pe 7 ianuarie creştinii ortodocşi care utilizează calendarul neîndreptat (zis de stil vechi) serbează Crăciunul.

"Din acest motiv, mai multe ţări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează. În acest context, dată fiind importanţa religioasă a zilei de 7 ianuarie, considerăm necesară şi declararea acesteia ca sărbătoare legală în care nu se lucrează”, afirmă PSD.

Fiind propusă chiar de Marcel Ciolacu, legea are şanse mari să treacă rapid de Parlament şi poate chiar din 2023 să avem aceste două zile libere în plus, care vin chiar după liberele de Crăciun şi Revelion.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇