După Bobotează, creștin ortocșii au parte de încă o sărbătoare mare pe 7 ianuarie, Sfântul Ioan. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de „Înaintemergătorul Domnului” sau „Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.
După slujba din dimineața zilei de Sfântul Ioan, este un obicei ca mai mulți tineri să ia aghiasmă și să iordănească oamenii care ies din biserică. La rândul lor, oamenii iordăniți trebuie să le dea bani tinerilor.
Din popor se spune că în această zi se botează gerul și că începe să se încalzească.
În dimineața zilei de Sfântul Ioan, oamenii obișnuiesc să se stropească cu aghiasmă și se spune în tradiție că în acest fel sunt protejați de boli. Se mai spune despre acest sfânt că este protectorul copiilor.
În această zi nimeni nu are voie să fie trist, mai exact ar fi o zi a bucuriei și daca nu ești fericit acum, nu vei fi tot anul. Dar trebuie ținut minte că în această zi nu se bea vin roșu.
De asemenea, nu se mătură casa, spunându-se că aceasta ar deranja liniștea morților.
În anumite zone, de pildă în Bucovina, există obiceiul care se numește Udatul Ionilor, iar în anumite zone se punea un brad împodobit la porțile celor pe care îi chema Ion, iar aceștia respectând tradiția urmau să dea o petrecere.
În alte zone din Transilvania tot cei cu numele de Ion trebuia sa meargă prin sat pentru a fi botezați.
Alți credincioși consideră că trebuie să se roage și mai mult în această zi pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.