Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de la violențele jandarmeriei din 10 august. Ciucă promite că se face dreptate

Protest în Piața Victoriei, la 4 ani de la violențele jandarmeriei din 10 august. Ciucă promite că se face dreptate

Un protest este organizat, miercuri seară, în Piața Victoriei, pentru a marca 4 ani de la momentul în care manifestația pașnică a românilor veniți din toate colțurile lumii a fost spulberată violent de autorități.

Protestul are loc începând cu ora 18:00 și peste 1.500 de persoane și-ar arătat, pe pagina de Facebook a evenimentului, intenția să participe. Organizatorii cer, în manifest, „o anchetă reală” și pedepsirea vinovaților.

„Diasporenii veniți să protesteze în țară au fost tratați de către statul român cu gaze, bastoane, calomnii și manipulările de la televizor. Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv - 'dirijorul'- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă.

ADVERTISING

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori.

Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor.

ADVERTISING

Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani. Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție).

Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp! Vrem dreptate pentru 10 august! Hai și tu!”, precizează organizatorii protestului.

ADVERTISING

Ciucă: Oamenii nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate

Despre 10 august a vorbit miercuri și premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

„Au trecut patru ani de la protestul din 10 august, în care oamenii nevinovaţi au căzut victime unor violenţe nejustificate. Vreau să dau garanţia că şi să asigur că actuala coaliţie de guvernare garantează dreptul la liberă exprimare şi că niciodată nu vom permite ca astfel de proteste să degenereze în violenţe.

Garantez, de asemenea, de la nivelul Guvernului, că vom pune la dispoziţia Justiţiei tot ceea ce este necesar, astfel încât dosarul de investigare a celor întâmplate să poată fi dus la capăt. Astfel, cei care sunt vinovaţi de evenimentele petrecute în urmă cu patru ani să răspundă în faţa legii”, a transmis premierul.

El a insistat însă că Jandarmeria este una din instituțiile fundamentale ale statului.

„Doresc, de asemenea, să subliniez că Jandarmeria reprezintă o instituţie fundamentală în arhitectura statului şi că are menirea principală să asigure tot ceea ce este necesar pentru siguranţa cetăţeanului, iar cei care se fac vinovaţi de exces sau abuz în exercitarea atribuţiilor funcţionale trebuie să fie traşi la răspundere, în conformitate cu prevederile legale”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇