Program prelungit la paşapoarte peste vară

Program prelungit la paşapoarte peste vară

Începând de luni până în 19 august, programul de lucru al serviciilor de pașapoarte va fi prelungit, iar ghișeele vor fi deschise şi în weekend, acolo unde este posibil, anunță Direcţia Generală de Paşapoarte.

Orarul de funcţionare este stabilit de prefecturi pentru fiecare structură de paşapoarte, astfel că poate fi neunitar, relatează News.ro.

De la începutul anului până în 15 iunie au fost eliberate 1.163.458 documente de călătorie, ceea ce reprezintă o creştere cu 129,07% faţă de anul 2021.

Principalele măsuri luate pentru fluidizarea eliberării pașapoartelor:

  • Activitatea de lucru cu publicul se va desfăşura, pe cât posibil, cu maximum de ghişee în perioada menţionată.
  • Pentru informarea corectă privind programul serviciilor de pașapoarte, cetăţenilor li se recomandă să acceseze doar site-urile oficiale ale Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea „Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte") şi prefecturilor.
  • Cel puţin un ghișeu de preluare a cererilor de paşapoarte va fi deschis pentru cei care nu au optat sau nu au avut posibilitatea să efectueze o programare prealabilă prin platforma epasapoarte.ro.
  • A fost redus pragul valoric inferior de cereri preluate/ghișeu, luând în calcul o medie de timp de lucru de 6 minute/persoană (faţă de 7 minute cât a fost prevăzut anterior) exclusiv pentru programările noi. Reducerea se aplică doar pe durata măsurilor de creştere a capacităţilor de preluare.
  • Întrucât numeroși solicitanți care au făcut programare online pentru această perioadă prin intermediul platformei www.epasapoarte fie au obţinut deja documentul de călătorie, fie nu se mai prezintă la data şi ora programării, vor fi retransmise e-mailurile de confirmare a programărilor active. Solicitanții vor avea, astfel, posibilitatea de anulare a cererii cu trei zile înainte de data programării, dacă programarea nu mai este utilă. În intervalele orare rămase libere vor putea fi făcute noi programări.
  • Persoanele care au programări online şi care au depus deja cerere de eliberare a paşaportului sau care nu se mai pot prezenta la depunerea cererilor sunt rugate să anuleze aceste programări accesând butonul „Anulează programare" din mailul de confirmare.
  • Pentru a asigura eliberarea paşapoartelor simple electronice într-un termen cât mai scurt, s-a dispus relocarea, în vederea soluţionării, a unei categorii de solicitări de la structurile de paşapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic.
  • Se fac eforturi pentru menţinerea termenului de soluţionare de 5 zile lucrătoare asumat faţă de cetăţeni, termenul legal fiind 15 zile lucrătoare. În perioada 14-17 iunie, termenul mediu de eliberare a paşaportului simplu electronic, înregistrat la nivel naţional, a fost de 2,68 zile lucrătoare.
  • Cetăţenii sunt sfătuiţi să solicite, la depunerea cererilor, expedierea documentelor de călătorie prin serviciile de curierat la domiciliul sau reşedinţa titularului (tariful este 11,30 lei cu TVA inclus) pentru a evitarea deplasarea şi supraaglomerarea.
ADVERTISING

Cererile pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice/temporare se depun personal în ţară, la oricare serviciu public comunitar de paşapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul afişat pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secţiunea „Servicii Publice Comunitare de Paşapoarte"), şi pe site-urile prefecturilor, preponderent în baza programărilor on line efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇