Program pilot în Biserica Angliei: Slujbe speciale pentru cuplurile gay

Program pilot în Biserica Angliei: Slujbe speciale pentru cuplurile gay

Sinodul General al Bisericii Angliei a votat un program pilot, care presupune binecuvântarea nunților cuplurilor de același sex.

Acest lucru înseamnă că partenerii de același sex, creștini, vor putea să-și invite familia și prietenii la o slujbă specială, care ar putea avea loc sâmbăta, pentru a binecuvânta și a sărbători nunta lor, relatează The Guardian.

Muzica, confetti şi alte elemente pot face aceste slujbe să semene mult cu o slujbă de căsătorie ”standard”.

Propunerea unor slujbe autonome cu titlu experimental este formulată într-un amendament al unei moţiuni care relevă progrese făcute de episcopi în problema controversată a sexualităţii, cunoscuţi în Biserica Anglicană drept grupul ”A trăi în dragoste şi credinţă” (Living in Love and Faith).

ADVERTISING

Amendamentul a trecut, iar moţiunea a fost adoptată cu 227 de voturi la 203.

Episcopul din Oxford, Steven Croft, care a propus amendamentul, declară că aceste slujbe experimentale urmează să fie ”voluntare”, adică niciun membru al clerului nu va fi obligat să le oficieze.

Episcopii au convenit luna trecută să recomande rugăciuni speciale pentru cuplurile de acelaşi sex care să fie folosite în slujbele existente, care ar putea să înceapă înainte de Crăciun.

Ei au hotărât tot luna trecută să lanseze un proces de doi ani în vederea unei autorizări a slujbelor speciale autonome în virtutea dreptului canonic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Prin această propunere, slujbe de probă autonome pot începe să aibă loc în paralel cu autorizarea permanentă.

Arhiepiscopul din Canterbury, Justin Welby, şi arhiepiscopul din York, Stephen Cottrell, care a susţinut amendamentul, anunţă într-un comunicat comun că ”am auzit tare şi răspicat, în dezbaterea amplă de două zile, profunzimea sentimentelor din întreaga Biserică asupra acestor probleme extrem de importante”.

”Această moţiune a fost adoptată cu un vot strâns, însă nu subestimăm profunzimea sentimentelor şi vom reflecta la tot ceea ce am auzit pe măsură ce vom încerca să avansăm împreună”, adaugă ei.

ADVERTISING

Episcopul Londrei, Sarah Mullally, co-preşedinte al grupului ”A trăi în dragoste şi credinţă”, a declarat că ”adevărul este, aşa cum am văzut din nou azi (miercuri), că Biserica Anglicană nu este de acord în probleme de sexualitate şi căsătorie”.

Episcopii urmează acum ”să reflecteze la cea mai bună cale de a implementa” hotărârea Sinodului, a anunţat ea.

O activistă pentru căsătoria gay, Jayne Ozanne, consideră că această hotărâre aduce ”fărâme mici de speranţă lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT+)”.

”Biserica Anglicană rămâne profund homofobă, indiferent ce-ar spune episcopii şi arhiepiscopii. Mi-e teamă că mare parte a naţiunii va judeca Biserica Anglicană drept abuzivă, ipocrită şi lipsită de iubire. Din păcate, are dreptate”.

Un avocat, Daniel Matovu, care e membru laic al Sinodului, le-a spus colegilor că propunerea este ”contrară şi total incompatibilă cu cuvântul lui Dumnezeu”. El a subliniat că Biblia arată clar că un bărbat care se culcă cu un bărbat nu poate intra în ”împărăţia cerului”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇