Primarii se plâng de facturile uriașe: S-au triplat, au venit și un miliard pe școală

Primarii se plâng de facturile uriașe: S-au triplat, au venit și un miliard pe școală

Președintele Asociației Orașelor din România, Adrian Teban, spune că primarii din orașele mici au mari probleme din cauza facturilor crescute pentru energie și dă exemplul orașului său, Cugir, unde școlile au primit facturi de până la un miliard de lei.

”Presiunea pe primari e mare, în orașele mici și mijlocii presiunea e mai mare. Sunt primar în orașul Cugir și facturile au venit și 1 miliard pe școală, s-au triplat. Între dublu și triplu. Sunt orașe mici unde va fi complicat să le susțină”, a spus Teban, după întâlnirea de luni cu premierul Nicolae Ciucă, potrivit G4Media.

ADVERTISING

El recunoaște că sunt primari care ar fi trebuit să rezolve până acum problema termoficării, dar nu au făcut-o, însă a cerut autorităților centrale „o abordare unitară”.

Pe lângă facturi, prioritatea sunt banii pentru proiecte

„Noi, pentru primarii de orașe mici și mijlocii, cea mai importantă chestiune este cofinanțarea proiectelor europene în curs”, a mai spus președintele Asociației Orașelor din România.

Președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) Adrian Ioan Veștea, prezent la rândul său la discuții, a semnalat Guvernului 11 solicitări de propuneri pentru îmbunătățirea cadrului legislativ, ce ar putea duce la rezolvarea unor probleme de interes județean, precum și realizarea investițiilor, având în vedere finanțările europene în cadrul actualului exercițiu financiar 2021 – 2027, potrivit unui comunicat al UNCJR.

ADVERTISING

„Domnii miniştri prezenţi la discuţii au fost foarte receptivi la propunerile noastre. Cele 11 chestiuni pe care le-am adus în atenţia Guvernului sunt foarte importante pentru reglementarea clară a modului în care ne desfăşurăm activitatea în teritoriu.

De aceea, sunt convins că vom obţine în cel mai scurt timp răspunsurile şi clarificările legislative cerute, astfel încât să putem să ne ridicăm la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi totodată să îndeplinim, în toate domeniile de activitate, obligaţiile asumate de ţara noastră prin aderarea la Uniunea Europeană”, a transmis preşedintele Veştea.

ADVERTISING

La întâlnire a participat și Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca și președinte al Asociației Municipiilor din România, care a cerut la rândul său Guvernului sprijin pentru descentralizare, prin intermediul ministerelor.

La discuțiile cu șefii administrațiilor locale din România au participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Dezvoltării, Attila Cseke, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precum și șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇