PressOne: Cât de sigură este îmbăierea pe litoralul românesc? Am testat: valori de E.coli de 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP

PressOne: Cât de sigură este îmbăierea pe litoralul românesc? Am testat: valori de E.coli de 100 de ori mai mari decât cele raportate de DSP
  • PressOne și Info Sud-Est au testat calitatea apei din 4 stațiuni de pe litoralul românesc.
  • În plin sezon, zeci de mii de oameni fac baie în apele Mării Negre, unde pot ajunge, din deversări și ape contaminate de la diverși operatori de turism de masă, substanțe periculoase sau bacterii. 
  • Am descoperit valori și de o sută de ori mai mari decât cele raportate de DSP în aceeași perioadă și de trei ori mai mari decât limitele admise de lege. 

În urma solicitărilor PressOne și Info Sud-Est, DSP Constanța a refuzat să comenteze rezultatele testelor, dar a ieșit cu un comunicat de presă în ziua următoare (azi, 2 august 2024, nr.), în care avertizează publicul să evite îmbăierea pe plaja de la Corbu.

ADVERTISING

Nu a spus nimic, însă, despre calitatea apei mării în care se îmbăiază cei mai mulți dintre turiștii de pe litoralul românesc: Mamaia, Eforie și Venus.

Valori uriașe de E-coli și enterococi în mai multe stațiuni de pe litoral

Teoretic, Direcția de Sănătate Publică (DSP) monitorizează constant calitatea apei Mării Negre pe toată durata sezonului estival și publică periodic rapoarte cu rezultatele respectivelor teste

ADVERTISING

Pentru ca apele să fie potrivite pentru îmbăiere, concentrația de E-coli și enterococi depistată trebuie să se încadreze în valorile stabilite de directiva europeană 2006/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 februarie 2006 privind gestionarea calității apei pentru scăldat, aplicată, în România, prin hotărârea nr. 546/2008 privind gestionarea calităţii apei de îmbăiere. 

Aceste valori „normale” trebuie să asigure publicul că nu se expune niciunui risc de sănătate atunci când intră în apa mării. 

ADVERTISING

Citește pe PressOne care sunt valorile normale și ce arată testele realizate de jurnaliști.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇