O investigație de vară printre meniuri, legi și tăceri. Între robinet și sticlă: cât costă, de fapt, să-ți fie sete în România?
E ora prânzului. Afară sunt 30 de grade. După ce alerg jumătate de zi prin București ca un pui rătăcit ba după loc de parcare, ba să nu întârzii la diferite întâlniri, mă așez la o terasă în Centrul Vechi. Cer o apă. Plată sau minerală?, sunt întrebată. Plată, răspund. Mare sau mică?, continuă discuția. Mică, răspund încă o dată. Sunt lăsată să răsfoiesc meniul ca să decid ce mănânc. Doar că, în loc să decid ce aș mânca, nu pot să îmi iau ochii de la prețul sticlei de 330 ml.: 11 lei.
Îmi amintesc de zilele când locuiam în Atena. În 99% dintre locurile unde mă așezam să beau sau să mănânc ceva, primeam o carafă cu apă din partea casei. Nu vreau să cad în plasa imaginarului colectiv de tipul „Cum e afară, și cum e la noi.” Nici afară nu curge gratis cu apă oriunde te duci. Totuși, nu pot să nu mă întreb de ce este așa de scumpă „o sticlă mică cu apă”. O apă aproape cât o cafea, aproape cât o bere.
Cât de scumpă poate fi o apă?
M-am decis să vizitez mai multe restaurante, pub-uri și cafenele ca să aflu cât costă în medie o sticlă cu apă, ce oferte există pe piață și dacă găsesc măcar un loc unde primesc apă neîmbuteliată gratis. Așa că, în ultimele 3 săptămâni, am trecut pragul a 9 localuri HoReCa din București și 2 din țară.
Ritualul de vânzare a fost peste tot același: «Vă rog, îmi aduceți o apă? Vreţi apă plată sau minerală? Mică sau mare?» Într-un singur loc din București, ospătarul a anticipat întrebarea mea și mi-a luat-o înainte: Vă aduc o apă? Da, și inima mea a tresărit. Degeaba. Nu, nu voia să îmi aducă apă din partea casei. A continuat, apoi, ritual aproape hipnotic: Plată sau minerală? Mică sau mare? 330 ml – 10 lei. În meniu era trecută la „Diverse băuturi.”
La finalul scurtei mele incursiuni am realizat: apa în București și în România în general este un fel de joc de noroc, ca să nu spun ruletă rusească și să fiu acuzată de prea multă emfază. După primele trei vizite, când mă așezam la vreo masă, aproape că aveam emoții: cât o costa apa aici? Ce preț îmi rezervă meniul de azi? Între 10 și 22 lei a fost marja pentru 330/500 ml, între 8 lei și 29 lei pentru o sticlă de 750 ml, în funcție de brand, locul unde am avut plăcerea să o consum (într-un restaurant din Pipera, de exemplu, am avut la dispoziție doar apă San Pellegrino și Aqua Panna (așa-numitele branduri high class) 22 lei sticla la jumătate, 29 lei cea de 750 ml.
La Ave Forchetta, undeva între Cișmigiu și Calea Victoriei, pentru o sticlă de Dorna la 330 ml (un brand de masă) am plătit 14 lei. Dacă aș fi ales Aqua Panna, de exemplu, aș fi plătit tot 14 lei, dar pentru o sticlă de 250 ml. Pe Lipscani, prețurile apei îmbuteliate variază de la 20 lei/litru până la ~40 lei/litru. În cele mai multe dintre locuri nu am remarcat diferențe între apa plată și cea minerală, iar acolo unde existau, erau foarte mici. Dacă v-am amețit deja, recunoașteți senzația pe care am avut-o și eu de fiecare dată când am cerut o nouă sticlă cu apă.
Deși pare greu să construiești un tipar, având în vedere fluctuația prețului, aș putea concluziona că valorile sunt de 3–4 ori mai mari decât prețul din supermarket.
O apă mică și un mare semn de întrebare
Întrebarea este: de ce e apa îmbuteliată atât de scumpă în România, cel puțin în restaurante, baruri, bistrouri, etc.? Răspunsurile se conturează între logici economice, practici legislative și obiceiuri sociale.
Prețul unei sticle de apă de 330 ml parcurge mai multe etape în lanțul de distribuție din România: producător ⇾ distribuitor ⇾ HORECA (baruri, restaurante, cafenele). Pornind de la datele colectate din industrie și de la ofertele din cataloage comerciale actuale, prețul de producător pentru o sticlă de 330 ml apă plată sau minerală este undeva între 0,70 și 1,10 lei pe sticlă pentru branduri dintre cele mai întâlnite precum Borsec, Dorna, Aqua Carpatica. Prețul diferă în funcție de brand, ambalaj (PET sau sticlă), volum comandat.
Un distribuitor en-gros (cel care revinde către HoReCa) are un preț de 1,20 - 2,00 lei pe sticlă. Prețul include transport, adaosul distribuitorului (10–30%) și reduceri pentru volume mari.
Prețul final în localuri HoReCa, preț listat în meniu pentru client, este în medie între 10 și 16 lei/sticla de 330 ml, uneori și mai mult în zone turistice sau localuri de lux.
Citește integral articolul Apă cu TVA și rușine: cât costă să-ți fie sete într-un restaurant din România? pe Press One.