Comisia Europeană vrea să interzică fumatul și vapatul și în spațiile exterioare, inclusiv la terase

Comisia Europeană vrea să interzică fumatul și vapatul și în spațiile exterioare, inclusiv la terase

Comisia Europeană recomandă mai multe spații în care să fie interzis fumatul, de la stațiile de autobuz la locurile de joacă, grădinile zoologice și terasele acoperite, iar dispozitivele alternative de fumat intră și ele în vizor.

Comisia a adoptat, marţi, o propunere de revizuire a recomandărilor actuale, care datează din 2009 şi erau menite să reducă expunerea la fumatul pasiv în locurile publice închise, la job și în transportul în comun.

Acum Comisia urmărește să curețe spațiile publice de toți aerosolii, nu doar de fumul de țigară, reflectând îngrijorările tot mai mari cu privire la riscurile pentru sănătate pe care le prezintă noile produse din tutun, cum ar fi vape-urile.

ADVERTISING

Aceste produse, adesea comercializate ca alternative mai sigure la fumatul tradițional, îi expun totuşi pe cei din jur la substanțe chimice nocive prin aerosoli la mâna a doua, se arată în documentul adoptat de CE.

Organizația Mondială a Sănătății a evidențiat recent efectele negative ale expunerii la emisiile second-hand de la aceste produse, inclusiv probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative.

În fiecare an, în UE, 700.000 de persoane își pierd viața din cauza consumului de tutun, dintre care zeci de mii mor din cauza fumatului pasiv.

ADVERTISING

Noile recomandări anti-fumat propuse de Comisie spre adoptare Consiliului European reprezintă o ofertă directă de a ajuta la protejarea mai bună a oamenilor de efectele fumatului pasiv și ale aerosolilor, se arară într-un comunicat de marţi al CE.

Aceasta marchează, de asemenea, un pas înainte în eforturile generale ale UE de a denormaliza utilizarea tutunului și a produselor emergente, de a combate dependența de nicotină și de a îmbunătăți prevenţia în sănătate.

Revizuirea solicită țărilor UE să:

  • extindă acoperirea politicilor anti-fumat la unele zone exterioare
  • extindă politicile împotriva fumatului la produsele emergente, cum ar fi produsele din tutun încălzit și țigările electronice, care ajung din ce în ce mai mult la utilizatorii foarte tineri.
ADVERTISING

Conform noilor linii directoare, zonele exterioare sau semi-exterioare – definite ca spații parțial acoperite sau închise, cum ar fi acoperișuri, balcoane, verande și terase – asociate cu unități de servicii precum restaurante, baruri și cafenele ar trebui să devină zone fără fumat.

La fel şi nodurile de transport public, inclusiv stațiile de autobuz și aeroporturile.

Fumatul ar fi, de asemenea, interzis în zonele exterioare legate de locurile de muncă, spitale și cămine de bătrâni, scrie Euronews.

Sunt incluse și zonele de recreere în care sunt prezenți copiii, inclusiv locuri de joacă publice, parcuri de distracție, piscine și grădini zoologice, precum și spațiile în aer liber de la unităţile de învățământ de la îngrijirea copiilor preșcolari până la universitate.

Planul european de combatere a cancerului stabilește obiectivul de a crea o „generație fără tutun” până în 2040, în care mai puțin de 5% din populație folosește tutun.

Decesele și alți indicatori de sănătate, cum ar fi atacurile de cord în populația generală și îmbunătățirea sănătății respiratorii, s-au ameliorat în UE datorită mediilor fără fumat, după adoptarea recomandărilor din 2009, dar acum se mai face un pas înainte.

Orientările adoptate de Comisie nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, dar oferă un cadru pe care să-l urmeze statele membre, ca parte a eforturilor mai ample de a reduce cancerele provocate de fumat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇