Un studiu recent realizat de oamenii de știință de la Institutul Pasteur din Franța a arătat că fumatul are efecte pe termen lung asupra răspunsului imunitar.
Cercetarea a fost realizată cu ajutorul unui grup de 1.000 de voluntari sănătoși pentru a înțelege variațiile răspunsurilor imunitare.
Chiar și după ce indivizii au încetat să fumeze, efectele asupra unor mecanisme de apărare ale organismului dobândite în timpul fumatului erau încă prezente.
Studiul, publicat în revista Nature, a arătat că fumatul nu are doar un impact asupra răspunsului inflamator imediat declanșat de o infecție, ci afectează și anumite celule implicate în memoria imunitară. Aceste efecte asupra sistemului imunitar pot persista timp de 10-15 ani după renunțarea la fumat.
Echipa de cercetători a constatat că fumatul, împreună cu infecția latentă cu citomegalovirus și indicele de masă corporală, au avut un impact semnificativ asupra răspunsurilor imune, comparabil cu factori precum vârsta, sexul și genetica.
Prin examinarea probelor de sânge și măsurarea nivelurilor de citokine ca răspuns la diverși microbi, oamenii de știință au identificat metilarea ADN-ului ca fiind un mecanism cheie prin care fumatul induce modificări pe termen lung în sistemul imunitar.