Prefectul Capitalei susține că bucureștenii care au fost la mare și la munte și ajung după 22:00 în oraș nu vor fi amendați, deși legea spune altceva

Prefectul Capitalei susține că bucureștenii care au fost la mare și la munte și ajung după 22:00 în oraș nu vor fi amendați, deși legea spune altceva

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, afirmă că persoanele care se întorc din staţiunile montane sau de la mare şi care ajung mai târziu de ora 22:00, când intră în vigoare restricţia de circulaţie, „nu vor suferi consecinţe”.

„Acestea sunt situaţii care nu depind de voinţa oamenilor neapărat şi nu vor suferi consecinţe pentru că depăşesc ora respectivă, având în vedere că e un lucru cunoscut faptul că există ambuteiaje pe drumurile de întoarcere dinspre staţiuni sau dinspre mare.

Fiind un lucru de notorietate că există ambuteiaje şi nu este vina oamenilor, nu este o întârziere voită sau din nepăsare, atunci nu vor exista consecinţe asupra oamenilor care întârzie din cauze independente de voinţa lor", a declarat Stoica, luni seară, la Digi 24.

ADVERTISING

El a fost întrebat cum se va stabili dacă este vorba de o întârziere sau dacă unele persoane profită pentru a încălca restricţiile.

"Organele de ordine au discernământul să facă acest lucru, să analizeze situaţia de fapt pe fiecare caz în parte şi atunci nu vor exista situaţii de genul acesta", a susţinut Stoica, citat de News.ro.

Declarația prefectului nu ține însă loc de lege, iar faptul că lasă puterea de decizie la latitudinea fiecărui polițist în parte poate crea situații în care legea e aplicată arbitrar.

Declarația prefectului la TV NU ține cont de lege

Anunțul prefectului e cu atât mai ciudat cu cât chiar el a semnat, în urmă cu doar o zi, Hotărârea nr. 25 a COmitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență.

ADVERTISING

Art 2 (1) din această hotărâre prevede următoarele:

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 - 05:00, cu condiția menținerii incidenței cumulate la cel mult 4/1.000 de locuitori (incidența din 3 mai în București e de 2,42), cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi
b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie
e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav, pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112

ADVERTISING

Documentul oficial mai precizează că:

  • Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.
  • Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
  • Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.

În caz de nerespectare a acestor reguli, este indicat regimul contravențional stabilit la art. 64-70 din Legea 55/2020. În această lege, amenzile variază între 500 și 2.500 de lei, pentru persoanele fizice.

Așadar, declarațiile prefectului Capitalei nu au niciun fel de bază legală și în niciun caz o declarație făcută la o televiziune nu ține loc de lege.

Efectul periculos pe care această declarație l-ar putea avea ar fi ca unii polițiști să ia în considerare vorbele prefectului, în timp ce alții să aplice corect legea. Mai mult, s-ar crea un clivaj la nivel național, pentru că bucureștenii ar primi tratament preferențial.

Acest lucru ar duce la încălcarea Alineatului 1 al Art. 16 din Constituția României care stipulează că ”cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.

Iată articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇