Patriarhia de la Moscova amenință BOR cu urmări grave

Patriarhia de la Moscova amenință BOR cu urmări grave

Biserica Ortodoxă Rusă amenință BOR cu ”urmări grave”, după întoarcerea mai multor preoți moldoveni în sânul Mitropoliei Basarabiei și după crearea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina.

Sinodul Patriarhiei Moscovei a acuzat că deciziile Patriarhiei Române încalcă sfintele canoane, potrivit Deschide.md.

”Membrii Sfântului Sinod au exprimat dezacordul hotărât cu deciziile (Patriarhiei Române - n.red.), care, în cazul realizării lor ulterioare, vor duce la urmări grave cât pentru relațiile bilaterale ale Bisericilor Ortodoxe Rusă și Română, atât și pentru unitatea Bisericii Ortodoxe în general”, a declarat președintele departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida.

ADVERTISING

Mitropolitul Vladimir i-a adresat săptămâna trecută o scrisoare patriarhului Daniel, în care a declarat că preoții pleacă de la Mitropolia Moldovei din considerente financiare și în interesele politicului, acuzând totodată Mitropolia Basarabiei că seamănă ”zâzanie și discordie”.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru subordonarea sa față de Moscova și au trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Drept răspuns, Mitropolia Moldovei a anunțat că acești preoți sunt ”opriți de a săvârși cele sfinte” și vor fi caterisiți.

ADVERTISING

Biserica Ortodoxă Română a criticat acțiunile Mitropoliei Moldovei pentru sancționarea preoților ce au decis să adere la Mitropolia Basarabiei, iar Patriarhia Română a anunțat că toate aceste sancțiuni sunt nule.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇