Ce cred americanii despre eliminarea vizelor pentru români (sondaj Bullfinch Group)

Ce cred americanii despre eliminarea vizelor pentru români (sondaj Bullfinch Group)

Majoritatea americanilor susține eliminarea vizelor pentru cetățenii români prin includerea României în programul Visa Waiver, informează INSCOP Research.

Acesta este rezultatul unui sondaj de opinie realizat în SUA de The Bullfinch Group în parteneriat cu INSCOP Research, în cadrul unui proiect al Think-tank-ul STRATEGIC Thinking Group – Grupul de Gândire Strategică.

”Programul Visa Waiver al Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite ale Americii permite cetățenilor din 40 de țări să călătorească în SUA în scop de turism sau afaceri pentru o perioadă de 90 de zile fără a avea nevoie de viză.

ADVERTISING

Cunoscând acest lucru, și fiind întrebați dacă susțin sau nu includerea României, un aliat al SUA care sprijină politicile americane în lume, în programul Visa Waiver care presupune eliminarea vizelor pentru cetățenii români, majoritatea americanilor (53%) au declarat că susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români.  Doar 21% se opun includerii României în programul Visa Waiver,  în timp ce 25% nu și-au format o opinie, fiind nehotărâți”, se arată în comunicatul INSCOP.

Raportat la opțiunile politice ale votanților americani, rezultatele arată echilibrat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Partidul Democrat:

  • 57% susțin includerea României în programul Visa Waiver
  • 15% se opun
  • 28% sunt nehotărâți

Partidul Republican:

  • 50% susțin eliminarea vizelor pentru cetățenii români
  • 29% se opun eliminării vizelor
  • 21% sunt nehotărâți

Votanți independenți:

  • 54% susțin includerea României în programul Visa Waiver
  • 21% se opun
  • 25% sunt nehotărâți

Brett Loyd, sociolog, președinte și CEO al The Bullfinch Group, subliniază faptul că ”este foarte relevant că nu există absolut nicio categorie de populație pe care am testat-o în SUA în care procentul celor care se opun eliminării vizelor pentru cetățenii români să fie mai mare decât procentul celor care susțin elimnarea vizelor”.

ADVERTISING

De asemenea, Remus Ștefureac, președinte STRATEGIC Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică, spune că ponderea celor care susțin eliminarea vizelor pentru români ”este mai mult decât dublă comparativ cu ponderea celor care se opun eliminării vizelor”, iar ”acest lucru poate contribui suplimentar la eforturile de convingere a membrilor Congresului SUA și ai administrației americane de a include România, unul dintre cei mai serioși aliați ai Americii, în programul Visa Waiver”.

Sondajul de opinie național din SUA a fost realizat în perioada 19-23 februarie 2022 prin interviuri telefonice, volumul eșantionului fiind de 1044 de votanți înregistrați. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇