Aurescu explică de ce nu scăpăm odată de vizele pentru SUA: Aplică români cu condamnări penale sau care mint despre veniturile lor

Aurescu explică de ce nu scăpăm odată de vizele pentru SUA: Aplică români cu condamnări penale sau care mint despre veniturile lor

România nu reușește să intre în programul Visa Waiver al SUA, din cauza ratei foarte mari de refuz la cererea vizelor: 10,14% dintre solicitări sunt refuzate, în condițiile în care, pentru a fi acceptată în programul Visa Waiver, o țară trebuie să aibă o rată de refuz de maxim 3%.

”(…) trebuie să îndeplinim criteriile care sunt prevăzute de legislația americană, legislație care este adoptată de Congresul american, pentru a putea fi admiși în acest program”, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, marți seara, la TVR.

ADVERTISING

Analizând cot la cot cu autoritățile americane problema României, ministrul a solicitat o listă a cerințelor pe care nu le îndeplinesc cei mai mulți dintre cetățenii români refuzați.

"Pot să vă dau de exemplu situația în care un cetățean român are condamnări penale de un anumit tip, pentru anumite infracțiuni. (…) Mai sunt și alte situații. Sunt situații în care, de pildă, cetățeni români nu dau date adevărate cu privire la anumiți parametri care sunt ceruți de către autoritățile americane - cu privire la venituri, de exemplu, exagerează nivelul veniturilor", a explicat ministrul Afacerilor Externe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bogdan Aurescu și-a propus, în acest sens, să demareze o campanie de conștientizare, ca oamenii care știu din start că nu îndeplinesc anumite criterii să nu mai aplice, sperând că astfel mai scade rata de refuz din partea Washingtonului.

"Este logic că, dacă un anumit cetățean român nu îndeplinește un parametru pentru care ar putea să fie refuzat, nu are niciun sens să dea bani pentru taxa aceea de înscriere la, mă rog, Consulatul american, când depune dosarul pentru viză. Iar dosarul respectiv dacă este respins, evident că el va crește procentul ratei de refuz și diminuăm șansele ca România să fie inclusă în programul Visa Waiver", a declarat oficialul.

ADVERTISING

"În cursul anului viitor, cu siguranță vom începe această campanie", a subliniat Bogdan Aurescu.

Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a anunţat la sfârşitul lunii octombrie că Statele Unite iau în considerare includerea a patru ţări în programul Visa Waiver ce permite cetăţenilor să meargă în America fără viză pentru 90 de zile. „Avem patru candidaţi: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a anunţat Mayorkas.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇