Oficial de la Forțele de Muncă: Muncitorii români au ajuns să fie discriminați la angajare

Oficial de la Forțele de Muncă: Muncitorii români au ajuns să fie discriminați la angajare

Mulți angajatori români preferă să angajeze muncitori din alte țări, care cer salarii mai mici. Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad, Marinel Hențeș, spune că muncitorii români sunt astfel discriminați.

El a subliniat că nu prea se găsesc oameni calificați din România care să se angajeze pe 500-600 de euro net.

„Pentru că noi cunoaștem locurile de muncă vacante și nevoia acestor angajatori, noi le trimitem români. Români care, în proporție de 95-98%, sunt respinși pe motiv că nu corespund posturilor, cu toate că au aceeași calificare ca și persoanele care sunt importate.

ADVERTISING

În felul acesta se creează discriminare, pentru că oamenii calificați din România nu prea îi găsești să se angajeze cu 500-600 de euro net, deci nu prea lucrează calificații pe această sumă.

Și acesta este motivul principal pentru care muncitorii străini sunt avantajați. Din punctul meu de vedere, este un fenomen care descurajează munca românilor și, sigur, îi pune în situații de inferioritate”, a explicat la Europa FM Marinel Hențeș.

Dar, potrivit acestuia, mulți dintre angajații străini renunță la joburi și pleacă pe salarii mai mari în Vest.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Majoritatea din cei care importă forță de muncă îi pierd. Aproximativ pe jumătate îi pierd, pentru că dispar și nu îi mai găsesc. Și ajung prin Europa sau pe unde ajung. Iar cei care rămân mai stau o perioadă și lucrează destul de puțin în România, după care și ei se orientează și găsesc un moment prielnic, încearcă să ajungă mai departe unde se câștigă mai bine.

Dacă mergem tot așa, la un moment dat o să fim pur și simplu rampă de lansare pentru migrația ilegală din Europa de Vest”, a mai spus directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇