Nicușor Dan va plăti până la finalul mandatului autobuzele Otokar pe care Firea s-a lăudat că le-a cumpărat pentru bucureșteni

Nicușor Dan va plăti până la finalul mandatului autobuzele Otokar pe care Firea s-a lăudat că le-a cumpărat pentru bucureșteni

Primăria Municipiului București (PMB) n-a terminat încă de plătit cele 400 de autobuze Otokar pe care Gabriela Firea s-a lăudat ani la rând că le-a cumpărat pentru bucureșteni.

PMB a lansat pe 18 august 2017 o licitație pentru cumpărarea a 400 de autobuze noi pentru București. S-au înscris 15 firme, iar procedura a fost una de durată, marcată de contestaţii.

A câștigat, până la urmă, Asocierea Otokar Europe Sas - Otokar Otomotiv Ve Savunma Sanayi SA, care urma să livreze cele 400 de autobuze până în 2019 contra sumei de 458.100.826 de lei.

ADVERTISING

Achiziția a fost una cu scandal din cauză că, în primele luni, mai multe autobuze au înregistrat probleme importante pe traseu. La acel moment, specialiștii din STB SA aveau păreri împărțite. Parte au precizat atunci pentru reporterul SpotMedia.ro că autobuzele nu erau de bună calitate. Alții susțineau, însă, că mulți dintre inginerii STB nu aveau niciun interes să învețe de la echipele producătorului turc cum să pregătească mașinile pentru traseu și cum să le întrețină corect.

Una peste alta, autobuzele au adus, totuși, condiții ceva mai bune de călătorie, față de cele 1.000 de vehicule Mercedes Citaro vechi, care reprezintă principala parte a flotei STB SA și care au fost cumpărate în mandatul lui Adriean Videanu.

ADVERTISING

Iar Gabriela Firea – fostul primar general care a iniţiat achiziția de autobuze Otokar – s-a lăudat, în repetate rânduri, inclusiv în campania electorală, cu faptul că a înnoit parcul auto învechit al Capitalei.

Ceea ce nu a mai menționat niciodată Gabriela Firea este că, de fapt, nu a terminat de plătit cele 400 de autobuze.

Potrivit consilierului general Andrei Rigu (USR), în 2020 - atunci când Nicușor Dan și majoritatea USR-PNL din Consiliul General și-au preluat mandatele – PMB mai avea de plătit 154.133.434 de lei (30 de milioane de euro), adică aproape o treime prețul autobuzelor.

ADVERTISING

Potrivit lui Rigu, Otokar era pe punctul de a pune poprire pe conturile PMB, pentru a-și recupera banii.

În acest condiții, Consiliul General a adoptat, în ședința de luni, 31 ianuarie 2021, cu 27 de voturi pentru, un proiect prin care l-a împuternicit pe Nicușor Dan să semneze cu o bancă o preluare a acestei creanțe.

În acest fel, banca respectivă va achita integral către Otokar datoria care acum se ridică la 154.133.434 de lei. Și, ulterior, în următorii 3 ani, PMB va achita, eșalonat, această sumă către bancă.

PMB va plăti până la finalul acestui mandat al lui Nicușor Dan autobuzele pe care Gabriela Firea s-a lăudat, ani la rând, că le-a cumpărat pentru București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇