Negoiță s-a răzgândit. Vrea să termine cu banii cetățenilor parcul acvatic din Pantelimon, cu piscine, saune, jacuzzi și grotă de relaxare. Cât costă totul și când ar putea fi gata

Negoiță s-a răzgândit. Vrea să termine cu banii cetățenilor parcul acvatic din Pantelimon, cu piscine, saune, jacuzzi și grotă de relaxare. Cât costă totul și când ar putea fi gata

Primăria Sectorului 3 a început de anul trecut procedurile pentru concesionarea Parcului Acvatic Pantelimon, în care investise deja peste 149 de milioane de lei. Motivul lui Robert Negoiță era că un privat ar administra parcul acvatic mai eficient, cu mai puțini oameni și cheltuieli mai mici.

După o licitație anulată și încă una care se apropie de final fără ca vreo firmă să-și fi arătat interesul pentru administrarea parcului acvatic, Robert Negoiță s-a răzgândit. Vrea să dea unei companii edilitare sarcina și banii pentru finalizarea, dotarea și mobilarea parcului acvatic, construit în proporție de doar circa 70%.

De construcția parcului acvatic din Pantelimon s-a ocupat, din aprilie 2019, una dintre cele 9 companii municipale ale Primăriei Sectorului 3, numită Administrare Străzi S3 SRL.

Cu o cheltuială totală de 149.437.872 de lei (echivalentul a aproape 30 de milioane de euro), firma a construit în proporție de circa 70% clădirea cu 2 corpuri a parcului (un centru acvatic și o clădire pentru pompe și alte echipamente).

Centrul acvatic conține: bazine de înot și vestiare, spații pentru masaj, grotă de relaxare, jacuzzi-uri și saune, dar și zone de agrement care vor găzdui diverse activități. Spre exemplu, unele vor fi restaurante.

ADVERTISING

Suprafața totală construită este de aproape 20.000 de metri pătrați, dacă punem la socoteală subsolurile, mezaninul, cele 2 etaje și terasa.

În plus, s-au amenajat bazine exterioare, care vor avea și dușuri, dar și zone de relaxare.

parcul-acvatic-pantelimon
Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Lucrările la parc s-au desfășurat aproape mereu cu scandal, din cauză că administrația lui Robert Negoiță e opacă. Multă vreme s-a muncit pe șantier chiar și fără panoul de lucrări, pe care să scrie cine e constructorul și în temeiul căror documente își desfășoară activitatea.

Când lucrările au ajuns aproape de final, în vara lui 2022, Primăria Sectorului 3 a dat publicității documente din care reieșea că mai avea nevoie de circa 1,5 milioane de euro ca să doteze și mobileze centrul acvatic. Și apoi îl putea deschide.

Dar primăria condusă de Robert Negoiță a decis că nu vrea să mai acopere aproape a 20-a parte din cât a cheltuit deja și să dea drumul la parc, ci se pregătește să-l concesioneze unui privat, pentru o perioadă de 35 de ani.

Iar acest privat ar urma să mai investească încă vreo 9.690.681 milioane de euro în parc și în funcționarea lui. Din această sumă, 2.817.313 euro urmau să fie investiți în primii 3 ani, iar restul pe 32 de ani din perioada de concesiune. Cea mai scumpă investiție menționată este amenajarea unei „grote pentru relaxare”, cu 1.000 de euro pe metrul pătrat!

parcul-acvatic-pantelimon-3
Instalații deja montate în interiorul parcului acvatic. Foto: Captură video/Youtube Primăria Sectorului 3

Primăria de sector estima că își va recupera cheltuiala construcției parcului acvatic într-o perioadă de 50 de ani! Practic, ar trebui să mai concesioneze o dată parcul, în anul 2057, ca să aibă șanse să își recupereze banii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nicio firmă n-a cerut să ia parcul în concesiune

În ianuarie 2023, Primăria Sectorului 3 a lansat o procedură în Sicap prin care a încercat să găsească o firmă căreia să-i concesioneze parcul acvatic. Potrivit Sicap, nu s-a depus nicio ofertă. Procedura a fost anulată.

Pe 22 martie 2023, s-a publicat în Sicap o altă procedură de concesionare a gestiunii Parcului Acvatic. Nicio firmă nu a cerut nici măcar clarificări și nici nu s-a depus vreo ofertă. Iar termenul pentru oferte expiră luni, pe 24 aprilie 2023.

Nu e ieșit din comun ca firmele să depună oferte chiar în ultimele zile ale licitații, mai ales la procedurile cu valoare mare.

Dar este greu de înțeles cum nicio firmă nu a întrebat absolut nimic despre documentație. Fie nu e niciuna interesată de concesiune, fie au înțeles totul despre procedură doar din documentația Primăriei Sectorului 3 și își vor asuma depunerea unor oferte pentru 35 de ani fără nicio întrebare suplimentară. Rămâne să aflăm.

Primăria Sectorului 3 vrea să termine amenajarea parcului acvatic cu bani de la buget

Vara trecută, Administrare Străzi S3 SRL a intrat în insolvență. Iar șantierul urmează să fie dus la capăt de o altă firmă a Primăriei Sectorului 3, Algorithm Residential S3 SRL.

ADVERTISING

Robert Negoiță a pus pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local al Sectorului 3 două proiecte care privesc parcul acvatic.

Unul dintre ele prevede aprobarea unui deviz în valoare de 45.773.321 de lei cu TVA pentru „Lucrări de execuție și asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții «Modernizare și reabilitare Parc Pantelimon» inclusiv furnizare și montaj echipamente”.

Este vorba despre restul de lucrări necesare, dotarea și mobilarea parcului acvatic.

În imaginile de mai jos puteți vedea pe ce se vor duce banii. Amenajările interioare vor costa cel mai mult: 10.057.904 lei. Alți 1.598.156 lei merg la dotarea piscinelor. Alte sume ajung la: amenajarea unei grote de relaxare (97.134 lei), saune saline (473.385 lei). Pentru o piscină interioară se vor cheltui 702.233 de lei, iar un bazin de hidromasaj va costa 212.673 de lei.

cheltuieli-C1-a-2
Cheltuieli-C2-a-2

Alți 4.067.583 de lei cu TVA se vor duce pe celălalt corp de clădire al parcului și pe bazinele exterioare, instalații, dușuri ș.a.m.d.

cheltuieli-corp-2

Din deviz se poate vedea clar că - spre deosebire de informațiile făcute publice de Primăria Sectorului 3 vara trecută - la parcul acvatic e nevoie de mult mai mult decât de mobilare și utilare.

Mai sunt multe lucrări de făcut, inclusiv pe partea de instalații.

Are sau nu parcul acvatic probleme de structură?

În ședința de Consiliu Local al Sectorului 3, liderul grupului USR, Mihaela Văcaru, a întrebat care este devizul total al lucrării. Cu alte cuvinte, cât costă per total parcul acvatic, cu tot cu restul de executat pentru care Robert Negoiță cere votul? Și dacă nu cumva s-a greșit, iar cheltuielile următoare sunt menite să susțină și remedieri.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 3 au spus că nu știu „la 7 seara” care este valoarea totală a lucrărilor. Și că nu face obiectul votului din această ședință.

Consilierul Alexandru Sava (USR) a cerut informații cu privire la remedierea probleme structurale.

Și președintele de ședință, Anda Negoiță, s-a arătat deranjată de întrebările lui Alexandru Sava „la ora 7 seara”.

Fără multe discuții, undă verde pentru cheltuieli

La propunerea consilierului local Pavel Junghină (PSD), Consiliul Local a votat suspendarea discuțiilor pe subiect.

Consilierul Eugen Matei (USR) a propus retransmiterea la inițiator, pentru revizuire, a proiectului de aprobare a devizului pentru restul de lucrări la parcul acvatic.

Cu 13 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” și 7 abțineri, propunerea lui Eugen Matei a fost respinsă.

În cele din urmă, cu 14 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” și 5 abțineri, proiectul devizului pentru finalizarea parcului acvatic a fost aprobat.

Consilierul local Paul Gheorghe (PNL) a spus că a vrut să voteze „împotrivă”, dar că - din cauza unor probleme tehnice - votul i s-a înregistrat „pentru”.

Președintele de ședință, Anda Negoiță, i-a răspuns „îmi pare rău, se mai întâmplă”. Votul consilierului a rămas neschimbat.

Pe ordinea de zi s-a aflat și un proiect de hotărâre pentru majorarea cu 50 de milioane de lei a capitalului social al Algorithm Residential S3 SRL, societatea care se va ocupa de continuarea lucrărilor la parcul acvatic. Dar acel proiect a fost respins.

Oricum - cu destul de multe lucrări rămase de executat, cu necesar mare de instalații și mobilier - e puțin probabil ca parcul acvatic să fie gata în acest an. Cel mai probabil, va fi finalizat și dat în folosință vara viitoare, în condițiile în care 2024 este an electoral și există posibilitatea ca alegerile locale să aibă loc în cursul toamnei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇