Doi ani mai târziu, Negoiță desființează și el chioșcurile de la metrou. De ce acum și cine sunt cei care vor fi evacuați (Galerie foto)

Doi ani mai târziu, Negoiță desființează și el chioșcurile de la metrou. De ce acum și cine sunt cei care vor fi evacuați (Galerie foto)

Primăria Sectorului 3 a transmis la solicitarea spotmedia.ro că nu va desființa doar chioșcurile din stația de metrou Piața Unirii – despre care a vorbit primarul Robert Negoiță într-un live pe Facebook – ci pe toate cele rămase în subteran.

Pe unele putea Metrorex SA să le demoleze și singură, dacă voia, susține instituția condusă de Robert Negoiță. Dar n-a făcut-o, așa că acum se va ocupa, în sfârșit, primăria de sector.

spotmedia.ro a parcurs traseul de metrou pe care se află ultimele chioșcuri, ca să vedem câte mai sunt încă deschise. Și cine sunt proprietarii afacerilor care au rezistat și au continuat să facă bani, în subteran, timp de doi ani după ce majoritatea chioşcurilor a dispărut la iniţiativa ministrului Transporturilor.

Iată ce am aflat.

Toate cele 67 de spații comerciale urmează să fie desființate

Într-un răspuns transmis la solicitarea spotmedia.ro se arată că „Primăria Sectorului 3 va proceda la desființarea pe cale administrativă a 67 de unități modulare cu destinația spațiu comercial situate în stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3.

Unitățile comerciale cu destinația de spațiu comercial sunt amplasate în stațiile: Republica, Nicolae Grigorescu, Titan, Mihai Bravu, Costin Georgian, Dristor 1, Dristor 2 și Piața Muncii (...) Nu există spații comerciale - construcții provizorii care să nu fie propuse spre desființare”.

ADVERTISING

În mare parte, aceste spații sunt deja goale și murdare. Doar pe alocuri au mai rămas câteva deschise.

chioscuri-goale-2

Primăria Sectorului 3: Putea și Metrorex să desființeze chioșcuri

Am întrebat Primăria Sectorului 3 de ce n-a demolat chioșcurile, în ultimii 2 ani, așa cum au făcut toate celelalte primării de sector.

Iată răspunsul Primăriei Sectorului 3.

În anul 2021, ca urmare a unei adrese a Metrorex prin care se solicita «efectuarea de verificări și punerea în aplicare a prevederilor legale privind desființarea în regim de urgență a construcțiilor provizorii cu destinație comercială aflate pe domeniul public al statului din stațiile de metrou de pe raza Sectorului 3, București”, polițiștii locali din cadrul serviciului Disciplina în construcții au efectuat controale (....) verificând legalitatea executării lucrărilor la spațiile comerciale din toate stațiile de metrou din raza de competență teritorială.

Titan-chioscuro-goale
În stația Titan, chioșcuri care au încă marfă pe rafturi, dar sunt închise

În urma controalelor efectuate în prezența unui reprezentant al Metrorex SA au fost identificate următoarele situații:

  • construcții realizate în baza unor autorizații de construire emise de Primăria Sectorului 3 în 2007 și care, la data controlului, nu respectau prevederile acestora
  • construcții neautorizate”.
ADVERTISING

Primăria Sectorului 3 spune că verificările pe care le-a făcut în stațiile de metrou au durat mai mult de 15 zile de la primirea adresei de la Metrorex.

Iar Art 33 din Legea 50/1991 stabilește clar că, dacă au trecut mai mult de 15 zile de la notificare, administratorul terenului aflat în proprietatea statului – în cazul de față Metrorex SA – poate trece la desființarea construcțiilor care nu au autorizație.

Primăria Sectorului 3 susține că, de vreme ce Metrorex a solicitat „desființare în regim de urgență” a chioșcurilor, Robert Negoiță nu a emis dispoziții de primar în acest sens din cauză că „Metrorex SA avea posibilitatea să desființeze construcțiile nelegal executate într-un termen mai scurt decât cel necesar parcurgerii tuturor procedurilor legale pentru desființarea prin emiterea unor dispoziții de primar.

Având în vedere că până în anul 2023 Metrorex SA nu a procedat la desființarea spațiilor respective, desființarea urmează să fie realizată în baza unor dispoziții emise de primarul Sectorului 3”.

Fără plată cu cardul. Și bon la cerere, făcut ca să fie

Am mers, miercuri după-amiază, pe traseul de metrou pe care încă mai există chioșcuri deschise, în stații. Am cumpărat mărunțișuri de la fiecare. Și la niciunul nu se poate plăti cu cardul. Am achitat cu numerar și am primit bon doar pentru că l-am solicitat.

ADVERTISING

Bonurile sunt făcute de formă, fără să indice clar produsele cumpărate. Spre exemplu, la un magazin de la Dristor 1 am cumpărat niște biscuiți cu semințe și un baton de ciocolată. Am primit bon doar pentru biscuiți. Tot la Dristor, un mănunchi de banane a apărut pe bon ca „dulciuri”.

Un magazin cu haine încă rezistă la Unirii. Cine-l deține

La Piața Unirii, multe dintre spațiile comerciale sunt deja goale. Pe unele dintre ele au rămas încă semne ale firmelor care le-au ocupat: Elefant, 5 to Go etc.

Unirii-chioscuri-goale

Încă deschis era un magazin de haine administrat – potrivit certificatului de înregistrare afișat la vedere – de firma Ale & Ad Fashion SRL.

pe-hol-Unirii

Asociat în firmă, dar și unic beneficiar al afacerii este – potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro – Iuliana Adina Mihale.

Mihale este asociată cu Elena Claudia Minea în alte 2 firme numite Claudet Boutique SRL și Madame Boutique SRL. Ambele au avut închiriate mai multe spații comerciale la metrou, înainte să se demoleze pe scară largă spațiile, potrivit unei analize realizate de Europa Liberă.

Mihale apare ca beneficiar real, alături de Elena Claudia Minea, și într-o societate numită Ando Business Assistance SRL.

Odată cu debutul scandalului demolării spațiilor de la metrou, mai multe publicații au relatat că fostul lider sindical de la metrou Ion Rădoi ar avea o relație apropiată cu Elena Claudia Minea.

4 magazine deschise, la Dristor

Cele mai multe magazine încă deschise sunt la Dristor.

La trecerea dintre Dristor 1 spre Dristor 2, prima e o tarabă cu bijuterii.

Este administrată de firma Silver Stone Impex SRL. Iar potrivit listăfirme.ro, în această firmă, acționari sunt: Laurențiu Vaman și Bogdan Mihai Rogozea (care este asociat și într-o companie care administrează o clinică stomatologică).

Urmează un magazin de tip alimentară administrat de Total Market Trading SRL. Acționarii și beneficiarii reali ai firmei sunt Daniela și Viorel Alin Belovan.

Total Market Trading SRL are un magazin și în stația Titan din Sectorul 3.

dristor-hol-1

În stația Dristor 2 mai funcționează încă 2 firme. Prima este o patiserie administrată de firma Anvopat SRL. Unic acționar și beneficiar real declarat al afacerii este Alexandru Nicolae Cheran.

În cele din urmă, lângă patiserie funcționează un magazin cu de toate (haine, fructe, dulciuri ambalate etc) administrat de firma Dolle Doly SRL 2000 SRL. Beneficiarul real al afacerii se numește Daniela Vlăscianu, potrivit listăfirme.ro.

metrou-1

Alte câteva chioșcuri pe care primăria susține că le va închide

În stația Nicolae Grigorescu - între multe alte chioșcuri care s-au închis - funcționează încă unul cu haine și mărunțișuri administrat de Imortal Impex SRL.

Asociați și beneficiari sunt Victor Deșliu și Loredana Mihaela Deșliu. Aceștia mai dețin împreună 2 firme. Iar Victor Deșliu are o societate care - potrivit Monitorului Oficial - a avut două puncte de lucru în spații de la Gara de Nord.

În cele din urmă, am mai găsit o patiserie deschisă în stația Republica. Este administrată de societatea New Nec Com SRL, ai cărei asociați sunt Cristian și Eugen Vasile.

Rămâne să vedem când va emite primarul Robert Negoiță dispoziții de primar pentru desființarea chioșcurilor. Și dacă nu cumva proprietarii afacerilor care au rezistat în stațiile de metrou le vor contesta, în încercarea de a mai câștiga timp în care să mai facă bani, la metrou.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇