Minunea de la compania care scapă Bucureştiul de şobolani: De la buza falimentului, la profit de milioane

Minunea de la compania care scapă Bucureştiul de şobolani: De la buza falimentului, la profit de milioane

Deși în urmă cu mai puțin de un an era în colaps, Compania Municipală Eco Igienizare SA – care se ocupă de dezinsecție și deratizare în București – a ajuns acum să plătească dividende de milioane de lei către primăria condusă de Nicușor Dan.

La o primă vedere, vestea poate părea bună, în condițiile în care alte companii municipale sunt în pragul falimentului și riscă să păgubească orașul chiar și prin desființare.

În realitate, însă, profitul prea mare al oricărei societăți a primăriei e și un semn de neputință a administrației.

La începutul verii trecute, Bucureștiul risca o invazie de căpușe și de șobolani. Și – din cauza haosului administrativ care domnea la acea vreme în Primăria Municipiului București (PMB) – nimeni nu făcuse pregătiri pentru stârpirea dăunătoarelor.

Serviciul public de deratizare, dezinfecție și dezinsecție (DDD) îi era delegat din 2018, din vremea în care primar general era Gabriela Firea, Companiei Municipale Eco Igienizare SA. Aceeași companie are delegate serviciile publice DDD din comunele Snagov și Chiajna (unde, însă, lucrează destul de puțin).

Nicușor Dan susținea atunci că nu vrea să mai lucreze cu respectiva companie municipală. Și că erau mai puțin de 10% șanse ca ea să mai primească lucrări.

ADVERTISING

Din cauză că primise puțini bani de la PMB începând cu vara anului 2020 (nici contribuțiile salariaților la stat nu erau achitate - n.red.), compania era paralizată. Avea poprire pe mașini, iar salariații erau în concediu fără plată. Până la urmă, a intrat în insolvență.

Nicușor Dan avea dreptate să fie sceptic cu privire la această companie municipală. În mandatul Gabrielei Firea – conducerea societății „a spart” fără rost o mulțime de bani. Spre exemplu, și-a cumpărat 6 mașini Ford Ranger, care costă zeci de mii de euro bucata și de care evident nu avea nu avea neapărată nevoie pentru a stârpi țânțari, șobolani și căpușe.

Dar la începutul verii trecute presiunea publică la care era supus Nicușor Dan era uriașă. Parcurile erau pline de căpuşe, orașul se umpluse de tânțari și tot mai mulți bucureșteni reclamau că au probleme cu șobolanii. Cineva trebuia musai să rezolve toate aceste probleme repede!

Potrivit declarațiilor sale publice, primarul general a crezut că societatea de deratizare înființată de Gabriela Firea nu se va putea mobiliza și nu va mai fi vreodată în stare să lucreze. Într-o astfel de situație, PMB ar fi avut cale liberă să selecteze, din piață, alte societăți care să stârpească șobolanii, căpușele și țânțarii.

ADVERTISING

Doar că salariații Eco Igienizare SA au reușit să se mobilizeze și au lucrat, după cum a transmis, în repetate rânduri pentru Spotmedia.ro administratorul special al companiei, Bogdan Pascu.

Ce-i drept, oamenii n-au obținut rezultate prea bune, în 2021, din cauză că toate campaniile de stârpire a dăunătorilor au început cu mare întârziere și – pe cale de consecință – au fost mai puțin eficiente decât ar trebui.

Dar timpul a trecut, salariații au lucrat, iar compania municipală a primit bani. Tarifele pentru lucrări au rămas până astăzi la nivelul stabilit de administrația Firea.

A dat înapoi milioane de lei primiți de la PMB. Ce înseamnă pentru buget

Potrivit informațiilor transmise la solicitarea SpotMedia.ro de consilierul general Ștefan Stofor (USR) – membru în Adunarea Generală a Acționarilor CM Eco Igienizare SA - compania și-a achitat deja toate datoriile care erau pe cale să o îngroape acum aproape un an, când a intrat în insolvență.

Potrivit bilanțului de la Finanțe, în 2020, CM Eco Igienizare SA a avut venituri de 26.017.905 lei. Din această sumă încasată pentru serviciile sale, aproape o treime - adică 9.775.696 de lei - a fost profit.

ADVERTISING

Iar din profit compania a achitat, la finele lunii ianuarie 2022, dividende aferente anului 2020 în cuantum 4.914.000 de lei către primăria condusă de Nicușor Dan.

Potrivit contabilului-șef al companiei municipale, Victoria Teodora Sginca, din primele estimări reiese că și 2021 - an în are s-au lucrat doar 6-7 luni - s-a încheiat cu un profit de circa 2,5 milioane de lei. Dar AGA va decide ce se întâmplă cu profitul: rămâne la companie sau se duce, sub formă de dividende, înapoi la PMB.

La o primă vedere, Nicușor Dan ar avea toate motivele să fie bucuros. La urma urmei, o companie municipală pe care a luat decizia să n-o desființeze îi aduce, acum, bani la buget.

În realitate, însă, situația e puțin mai complicată. Banii nu circulă fără costuri. Spre exemplu, atunci când face profit, CM Eco Igineziare SA dă parte din el la stat, sub formă de impozit. De aceea, companiile edilitare înființate de administrații locale eficiente sunt plătite cu suficienți bani încât să funcționeze bine, dar nu cu atât de mulți bani încât să facă profituri mari.

Pentru că scopul unei companii municipale nu e să facă profit mare și să achite dividende de milioane de lei, ci doar să presteze în bune condiții un serviciu, cu un mic profit care să indice faptul că societatea funcționează eficient.

Potrivit Victoriei Teodora Sginca, profitul vine și din buna gestionare a resurselor. Și cu siguranță că și managementul a contat în ecomisirea banilor și optimizarea profitului.

Cu toate astea, atunci când o companie municipală face profit mare și achită dividende mari, e clar că ea s-ar putea descurca și cu mai puține resurse (evident, atâta vreme cât îi sunt suficiente ca să lucreze eficient).

Iar la acest moment CM Eco Igienizare SA încasează cea mai mare parte din bani de la PMB, în baza lucrărilor pe care le desfășoară pentru anumite tarife.

Ce ar trebui să se întâmple cu tarifele

CM Eco Igienizare SA nu intervine pentru stârpirea dăunătorilor după bunul plac, ci în baza unui Plan Unitar de Acțiune (PUA) pe care îl aprobă, anual, Consilul General al Municipiului București (CGMB). Acest plan conține în clar și prețurile per metru pătrat pentru fiecare operațiune, dar și costurile totale estimate ale activităților.

Potrivit planului, cu cei 135 de salariați pe care îi are în prezent, compania municipală va efectua, în 2022, nu mai puțin de 29 de tratamente de deratizare. A și început deja să lucreze. Prețul operațiunii variază între 0,0824 lei per metru părtrat în subsolurile de blocuri şi 3,3145 lei per metru pătrat pentru deratizarea camerelor semafoare din oraș.

Per total, compania va face deratizare, o dată sau de mai multe ori, pe circa 30,6 milioane de metri pătrați. Și estimează că va încasa pentru aceste lucrări aproape 7 milioane de lei.

Pentru dezinsecție se vor face 21 de tratamente la prețuri cuprinse între 0,003 lei per metrul pătrat (în parcuri) și 0.1790 lei (în cămine de vizitare).

În vederea stârpirii căpușelor, se vor aplica 3 tratamente, la prețul de 0,0598 lei per metrul pătrat.

Pentru mai multe detalii, regăsiți mai jos PUA, cu toate operațiunile pe care compania le va presta și cu tarifele pe care le practică, în funcție de lucrare și de zona în care o execută.

Sunt oare prea mari aceste tarife stabilite din timpul administrației Firea? Profiturile consistente ale companiei municipale așa indică.

Consilierul general Florin Melciu, reprezentantul PNL în AGA companiei municipale Eco Igienizare SA, susține însă că, totuși, tarifele nu sunt mari.

„De la numirea mea in AGA Companiei Municipale Eco Igienizare București SA am avut multe discuții cu reprezentanții companiei cu privire la modul de organizare a activității și modul în care sunt efectuate serviciile de deratizare, dezinsecție, dezinfecție de către companie, inclusiv costurile aferente.

Am avut de asemenea discuții cu specialiști independenți și am ajuns la concluzia că tarifele nu pot fi considerate mari, ținând cont de faptul că ele au fost calculate și stabilite a fi menținute pe toată durata contractului de delegare și anume 5 ani.

Realitățile economice ale anilor 2019, 2020, 2021, precum și tendințele economice ale anilor 2022, 2023, mă fac să sper că nu va fi nevoie de o renegociere a acestor tarife, astfel încât valorile actuale sa acopere toate creșterile de preţuri anunțate”, a precizat Florin Melciu pentru Spotmedia.ro.

Melciu (PNL): Cred că ar trebui să păstrăm Eco Igienizare

Acesta susține că, din discuțiile sale cu reprezentanții companiei și cu specialiști independenți, reiese că modul în care a fost condusă compania a creat profitul, nu tarifele prea mari.

„Sunt liberal din convingere și cred cu tărie în piața liberă și capital privat. Știu, de asemenea, că piața liberă are regulile ei, pe care nu poți să le înșeli sau daca o faci tot vei plăti un cost mai devreme sau mai târziu.

De la numirea mea in AGA Companiei Municipale Eco Igienizare București SA, am căutat să mă asigur dacă aceasta este utilă în actuala formă de funcționare și organizare sau ar fi mai bine ca ea sa fie lichidată.

Evoluția companiei de la intrarea în insolvență la data de 09.03.2021 și până în prezent mă face să cred că o continuare a activității în forma actuală este benefică, în vederea efectuării tratamentelor de deratizare, dezinsecție și dezinfecție pentru Municipiul București, cel puțin până la finalizarea contractului de delegare încheiat între Compania Municipală Eco Igienizare București SA și ADIDDD și anume finalul anului viitor”, a mai precizat Florin Melciu.

Cu alte cuvinte, deși Nicușor Dan și majoritatea PNL USR au venit la putere cu intenția de a o desființa, Eco Igienizare pare să fi ajuns pe lista companiilor municipale salvate, cel puțin pe termen mediu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇