Protest la compania înființată de Firea pentru îngrijirea parcurilor din Bucureşti: Angajaţii vor fi dați afară şi cer câte 6 salarii compensatorii - UPDATE

Protest la compania înființată de Firea pentru îngrijirea parcurilor din Bucureşti: Angajaţii vor fi dați afară şi cer câte 6 salarii compensatorii - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

În jur 150 de angajați ai Companiei Municipale Parcuri și Grădini SA protestează la sediul societății. Oamenii spun că sunt nemulțumiți din cauză că nu au de lucru, iar conducerea societății i-a anunțat că nu mai are cu ce să le plătească salariile și urmează să îi dea afară, în masă.

Mai multe despre nemulțumirile angajaților de la Parcuri și Grădini SA ne-a spus șeful Seriviciului Juridic al companiei municipale, Cosmin Trâmbaciu, care e și reprezentant al salariaților.

„E un protest spontan, la care au venit circa 150 de oameni, la sediul companiei (Strada Ocna Sibiului, nr.50 – n.red.).

Oamenii sunt nemulțumiți, pentru că nu știu ce urmează. Ieri, pe 15 februarie, a fost ultima zi în care directorul general (Cristian Bîrsan – n.red.) trebuia să le răspundă cu privire la ce urmează.

Ceea ce ne-a spus, până la urmă, conducerea companiei a fost că cele 16 zile din februarie nu sunt bani și nu se pot plăti salariile. Și că urmează concedieri colective.

Există contract colectiv de muncă, în temeiul căruia pentru concedieri colective, compania trebuie să le achite salariaților 6 salarii compensatorii.

ADVERTISING

Dar conducerea le-a spus oamenilor că le va lua ani de zile în instanță pentru a-și obține banii”, a precizat Cosmin Trâmbaciu.

Ana Maria Gram (USR): Acele salarii se plătesc din banii bucureștenilor, fără niciun beneficiu pentru oraș. Trebuie să ne oprim!

Consilierul general Ana Maria Gram (USR) – reprezentant la Consiliului General în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a companiei – a explicat pentru Spotmedia.ro că situația societății trebuia rezolvată, în ciuda nemulțumirii oamenilor.

„Am avut ședință de AGA, zilele trecute, în care am solicitat începerea concedierilor colective.

Din cauza proceselor pe care le-au intentat salariații, lichidatorul juridiciar încă nu a intrat în atribuții. Și pentru că vedem că pierderile continuă și sunt foarte mari, am luat această decizie.

În lipsa comenzilor de lucrări de la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) pentru luna ianuarie, salariații nu au lucrat și nu au produs niciun venit companiei municipale.

Salariile pentru o lună înseamnă cam un milion de lei. Iar dacă această companiei nu are venit, banii vin din capitalul social, care e alcătuit din banii Municipiului București. Să continuăm înseamnă să cheltuim, în continuare, aceste sume fără niciun câștig pentru oraș.

ADVERTISING

Așa că noi am cerut conducerii executive să notifice imediat ITM și să înceapă această procedură de concediere colectivă.

Banii pe care compania îi mai are ajung pe plata salariillor aferente lunii ianuarie. Plata se face la jumătatea lunii februarie.

După această plată, compania nu mai are bani pentru a plăti salariile pentru o lună întreagă. Dar compania municipală mai are de recuperat circa 2,7 milioane de lei de la ALPAB.

Sunt bani pe care îi vom folosi pentru salarii compensatorii. Dar nu vor fi suficienți bani pentru a le achita pe toate 6 pentru toți salariații. Așa că se va calcula nu număr egal de salarii care poate fi achitat pentru toți salariații.

Și ulterior vom intra în insolvență, se vor vinde activele și se vor lua bani pentru plata restului de salarii compensatorii.

Am încercat să evităm această situație, pentru a nu pierde activele companiei, care puteau rămâne pentu a fi folosite de către București. Dar la acest moment nu mai avem altă soluție”, a precizat Ana Maria Gram pentru Spotmedia.ro.

Salariații vor să discute cu membri AGA: Nu aveți temei legal să ne concediați!

În replică, salariații companiei au transmis redacției spotmedia.ro un document în care susțin că, de fapt, AGA din care face parte consilierul general USR Ana Maria Gram n-ar avea niciun drept să îi concedieze colectiv.

ADVERTISING

Ba mai mult, salariații susțin că Gram și-ar dori desființarea companiei municipale, deși - potrivit actului constitutiv al companiei municipale și Legii 31/1990 - reprezentanții acționarilor ar trebui să facă totul pentru a conduce societatea în mod responsabil.

„Introducerea ideii false potrivit căreia salariații companiei sunt subvenționați de primărie și implicit din banii contribuabililor bucureșteni este un argument pentru justificarea proastei gestionări a companiei pentru care a fost mandatată și pentru a-și ascunde scopurile politice”, se arată în dreptul la replică al salariaților.

Puteți citi mai jos integral dreptul la replică al salariaților:

Directorul companiei municipale Parcuri și Grădini SA, Ciprian Bîrsan, a precizat pentru spotmedia.ro că a agreat cu salariații să întocmească un document comun, adresat AGA.

„Salariații vor să vorbească direct cu membrii AGA. Și am decis să întocmim un document prin care să adresăm această solicitare.

La acest moment, în conturile companiei mai sunt în jur de 200.000 de lei, din care circa 80.000 de lei trebuie să meargă spre funrizori.

În urma discuțiilor pe care le-am avut cu consilierii domnului primar general, în luna decembrie 2021 și cu reprezentanți ai ALPAB, în luna ianuarie, am înțeles că vom primi comenzi (eventual pentru o perioadă suficient de lungă astfel încât disponibilizările să poată avea loc individual și celor concediați să li se achite doar câte 4 salarii compensatorii, în loc de 6, câte prevede contractul colectiv de muncă în caz de disponibilizare colectivă - n.red.).

Se pare că nu s-a concretizat nimic. În consecință, notificăm AGA și facem ceea ce hotărăsc acționarii”, a precizat Cirpian Bîrsan pentru spotmedia.ro.

Cum s-a ajuns aici

Compania Municipală de Parcuri și Grădini SA a fost înființată cu scopul de a îngriji marile parcuri din Capitală, cum ar fi Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului, Izvor, Floreasca etc.

În 2018, la propunerea Gabrielei Firea, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) - în care majoritatea era deținută de PSD și ALDE, la acel moment – i-a delegat companiei municipale serviciul public de amenajare și întreținere a parcurilor și grădinilor.

În consecință, din 2018 și până în toamna lui 2021, în loc să facă lucrările în parcuri în regie proprie, ALPAB i le-a comandat companiei municipale. Iar acesta a lucrat, dar la prețuri foarte mari, aprobate tot de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General.

Spre exemplu, în 2021, ALPAB a comunicat la solicitarea spotmedia.ro că - în condițiile delegării de serviciu - e obligată să dea comandă pentru cosit iarba către compania municipală, chiar dacă aceasta cere 1 leu per metru, de circa 4 ori mai mult decât cel mai mic preț de pe piață, la acel moment.

Compania municipală Parcuri și Grădini SA a prosperat. În 2019, spre exemplu, a raportat la Finanțe un număr mediu de 356 de salariați, o cifră de afaceri de 23.264.912 lei și un profit de 506.674 de lei.

După ce a ajuns primar general, Nicușor Dan a anunțat că această companie municipală lucrează prost și la prețuri uriașe. Și că, tocmai de aceea, nu mai vrea să o folosească.

De nevoie, însă, pe termen scurt, ALPAB a apelat la companie, din cauză că parcurile erau năpădite de buruieni. Dar între Administrație și compania municipală au existat, în permanență, tensiuni. Comenzile s-au dat rar și în avalanșe, astfel încât n-au putut fi întotdeauna executate așa cum trebuie. Și asta s-a văzut în marile parcuri din Capitală, care au fost, în cele mai multe cazuri, neîngrijite.

Pe 1 septembrie, Consiliul General a decis, prin vot, să renunțe la delegarea de serviciu public către această companie municipală. În plus, a diminuat prețurile pe care aceasta le practică cu circa 25%.

Intenția Consiliului General a fost să mai apeleze la această companie pentru îngrijirea parcurilor doar pe termen scurt, până cel mai târziu la finele lui 2021. Apoi, să o desființeze și să păstreze utilajele de mic grădinărit, în valoare de circa 5 milioane de euro.

Lucrurile n-au mers, însă, așa cum și-au propus consilierii generali. Motivul: salariații – care au contract colectiv de muncă în vigoare – încearcă să blocheze desființarea companiei, prin intermediul unui proces înregistrat la Tribunalul București.

Directorul companiei municipale, Cirprian Bîrsan, a precizat anterior pentru spotmedia.ro că e nevoit să contracteze juriști, deși are unii deja angajați. Motivul este că juriștii companiei municipale sunt chiar cei care acționează firma în judecată și, în consecință, nu au cum să o și apere, în aceleași spețe.

Încă de la finele anului trecut, la solicitarea spotmedia.ro, ALPAB a transmis că nu mai intenționează să dea comenzi de lucrări către CM Parcuri și Grădini SA.

În schimb, a lansat o licitație cu valoarea de 88.136.569 de lei pentru a selecta firme private care să se ocupe de îngrijirea marilor parcuri din București. Firmele interesate pot depune oferte până pe 2 martie. Până se finalizează licitația, ALPAB susține că legea îi permite să contracteze firme și prin negociere fără publicare prealabilă (adică prin încredințare directă).

ALPAB a transmis pentru spotmedia.ro că, până va reuși să găsească firme cu care să lucreze, a scos 100 de salariați în parcuri și va încerca să asigure îngrijirea acestora.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇