Masa de Paște, mai scumpă cu aproape un sfert față de anul trecut. Pentru 75% dintre români va fi mai săracă

Masa de Paște, mai scumpă cu aproape un sfert față de anul trecut. Pentru 75% dintre români va fi mai săracă

Masa de Paște va fi mai scumpă anul acesta cu aproape un sfert față de anul trecut. Cel mai mult s-a scumpit untul, prețul fiind dublu.

Digi24 a comparat prețurile unui coș cu alimente de bază din aprilie 2022, cu prețurile din aceeași lună a acestui an.

Astfel, un kilogram de carne de miel costă chiar și 57 de lei, cu 14% mai mult față de anul trecut, iar prețul unui cofraj cu ouă este 14 lei, față de 11 lei anul trecut.

La unt, dacă anul trecut 180 de grame costau puțin peste 11 lei, pentru același produs plătim acum aproape 20 de lei.

ADVERTISING

Și la zahăr prețul aproape s-a dublat și a ajuns la 6 lei/kg. Creșteri mari, de peste o treime, sunt și la telemea și lapte.

Astfel, masa de Paște va fi mai puțin îmbelșugată pentru 75% dintre români, arată un studiu realizat de Reveal Marketing Research, citat de Mediafax.

Cei mai mulți dintre români declară că vor aloca un buget similar celui de anul trecut pe produse alimentare cu ocazia sărbătorilor de Paște (51%), în timp ce 24% vor aloca un buget mai mic.

În contextul scumpirilor accentuate de la lună la lună, în ambele scenarii, românii vor avea o masă de Paște diferită în acest an, fie că ne referim la reducerea numărului de produse cumpărate sau la alegerea celor mai mici prețuri.

ADVERTISING

Pe de altă parte, un sfert dintre români (25%) declară că bugetul familiei alocat produselor alimentare pentru sărbătorile de Paște va fi mai mare anul acesta prin comparație cu anul trecut. 36% dintre români au declarat că vor crește bugetul cu un procent între 10% și 20%, în timp ce 31% dintre cei intervievați au menționat creșteri ale bugetelor alocate între 20% și 30%.

Referitor la principalele categorii de produse alimentare pe care românii intenționează să le achiziționeze, aceștia consideră că vor aloca într-o mai mare măsură bugete mai generoase pentru legume/ zarzavaturi (31%), carne (29%), lactate/brânzeturi (27%), ouă (24%) și băuturi alcoolice (16%).

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇