Se ieftinește laptele, unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Se ieftinește laptele, unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Guvernul, fermierii și procesatorii din industria de profil au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni.

Potrivit unor surse TVR, este vorba despre o înțelegere care să scadă prețul laptelui cu 20%, începând de la 1 mai. Scăderea prețului se aplică pentru laptele românesc care este peste 7 lei litru la raft.

De asemenea, pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui, vor fi acordate ajutoare financiare în două etape.

Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023, se arată într-un comunicat al Guvernului.

ADVERTISING

Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.

”Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina”, se arată în comunicat.

Totodată, pentru susținerea procesatorilor români din industria alimentară, va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a precizat premierul Ciucă.

Laptele de vacă s-a scumpit în ultimul an cu 32,39%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

România are cel mai mare preţ când vine vorba de laptele proaspăt, un produs care se găseşte zilnic în coşul de cumpărături.

ADVERTISING

Un litru de lapte proaspăt, integral (echivalentul a 3,5% grăsime în România), sub marca proprie a Carrefour costă 1,45 de euro în România, faţă de 1,19 euro în Franţa sau Belgia, 1,02 euro în Spania şi doar 0,76 euro în Polonia, arată o analiză a Ziarului Financiar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇