Marius Budăi, după raportul BM privind pensiile speciale: În câteva săptămâni proiectul va fi gata. Măsurile reduc numărul de beneficiari

Marius Budăi, după raportul BM privind pensiile speciale: În câteva săptămâni proiectul va fi gata. Măsurile reduc numărul de beneficiari

Am studiat acest raport (raportul Băncii Mondiale privind pensiile speciale și de serviciu din România – n.r), toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor. În câteva săptămâni, proiectul ar trebui să fie gata și aprobat în Parlament, a spus, duminică, ministrul Muncii, Marius Budăi, după ce raportul Băncii Mondiale a fost făcut public.

Ce propune Banca Mondială pentru reforma pensiilor speciale: impozit progresiv la magistrați, eliminarea totală în aviația civilă, patru scenarii pentru militari

ADVERTISING

Marius Budăi a explicat, într-o intervenție la Digi24, că niciuna dintre legile privind pensiile de serviciu nu are legătură cu ministerul Muncii, fiecare minister în parte se ocupă de aceste legi (Ministerul Apărării, al Justiției etc - n.r.).

Ministrul Muncii a spus însă că a studiat raportul Băncii Mondiale și a explicat care va fi traseul pentru elaborarea proiectelor de legi de reformare a sistemului de pensii așa numite speciale.

„Eu am studiat raportul Băncii Mondiale, cu siguranţă trebuie să îl studiem amănunţit, să fim foarte atenţi la acest raport (...) Raportat la prevederile din PNRR, două concluzii sunt extrem de importante pentru noi, cei care am lucrat la acest proiect. În primă fază, se spune foarte clar din raport, toate măsurile vor reduce numărul beneficiarilor eligibili pentru pensia de serviciu şi vor creşte ponderea pensiilor acestora, ca urmare a contribuţiilor plătite, ceea ce întăreşte alinierea prestaţiilor la principiul contributiv”, a spus Marius Budăi, citat de News.ro.

ADVERTISING

El a explicat că în cadrul Guvernului s-a aprobat un memorandum în care toate ministerele de linie care au în coordonare legea pensiilor speciale, de la Ministerul Apărării şi până la Justiţie, Interne şi Transporturi, să discute, sub coordonarea premierului, acest raport, după care să continue discuţiile şi cu Comisia Europeană.

Reformarea pensiilor speciale este jalon de îndeplinit pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR, a precizat ministrul Muncii, dând asigurări că nu există riscul pierderii banilor europeni.

ADVERTISING

”Probabil în câteva săptămâni vor avea proiectul gata şi aprobat în Parlament”, a mai spus Marius Budăi.

Experţii Băncii Mondiale propun, într-un raport a cărui sinteză a fost prezentată de Ministerul Muncii, patru scenarii cu privire la pensiile civile de serviciu, acestea fiind: eliminarea imediată a tuturor acestor beneficii, îngheţarea pensiilor de serviciu, stabilirea unui nou plafon de referinţă pentru pensionarii nou intraţi în sistem şi reformarea tuturor acestor pensii.

”Cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu”, mai arată datele făcute publice de Ministerul Muncii, fiind subliniat că „pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenţie deosebită eforturilor anterioare de reformă şi acţiunilor judecătoreşti, astfel încât greşelile din trecut să nu se repete”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇