Marile parcuri din Capitală rămân pe mâna unei companii înființate de Firea. În ianuarie, ALPAB spunea că nu-i va mai da lucrări

Marile parcuri din Capitală rămân pe mâna unei companii înființate de Firea. În ianuarie, ALPAB spunea că nu-i va mai da lucrări

Deși în ianuarie susținea că nu va mai lucra cu companii municipale, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) s-a răzgândit. Așa că va lasă și în 2022 cele mai multe mari parcuri din Capitală tot în grija unei companii municipale. I-a și comandat deja lucrări de 1,265 miloane de lei.

Compania Municipală Parcuri și Grădini (CMPGB) SA a fost înființată de Gabriela Firea și a primit delegare de serviciu public. Asta însemna că această companie a fost, ani a rând, singura care avea dreptul să se ocupe de marile parcurile ale Capitalei.

O altă societate putea interveni doar acolo unde compania nu reușea să facă față volumului de muncă.

Din păcate, în loc să lucreze mult și ieftin și să ajute PMB să economisească banul public, această companie municipală a practicat prețuri mari. Și mai degrabă a contribuit la sărăcirea Capitalei.

Nicușor Dan a promis, încă din campania electorală, că va desființa companiile municipale, cu sprijinul majorității USR - PNL din Consiliul General. Și chiar a început procedurile, dar numai în cazul unora dintre companii. Compania de parcuriera, însă, pe lista celor de desființat rapid.

ADVERTISING

Puțin populism și multe parcuri neîngrijite

La finele lui august 2021 - abia întors dintr-un concediu de odihnă - Nicușor Dan a preluat conducerea ALPAB și a cerut destituirea directorului CMPGB SA de la acea vreme, pe motiv că nu s-ar fi priceput să îngrijească parcurile.

Au urmat o acțiune de igienizare cu scene penibile. Mai exact, în timp ce într-o parte a Cișmigiului Nicușor Dan conducea, în prezența presei, o echipă de muncitori ALPAB veniți să curețe și să întrețină locul, într-un alt colț al parcului, salariații companiei de parcuri își vedeau de treabă, nebăgați în seamă.

Una peste alta, indiferent câți muncitori au venit să aibă grijă de Cișmigiu, parcul tot murdar și tot părăginit a rămas, până astăzi.

Pe 1 septembrie 2021, Consiliul General al Municipiului București a anulat delegarea serviciului public către compania de parcuri. Și a diminuat cu circa 25% tarifele la care aceasta poate presta servicii către ALPAB. Scopul era acela de a mai folosi compania pe termen scurt, până când ALPAB fie angaja oameni cu care să îngrijească parcurile, fie contracta firme care să se ocupe de asta.

ADVERTISING

De la un punct încolo, însă, consilierii generali nu s-au mai înțeles cu Nicușor Dan asupra modului în care compania ar trebui desființată.

PMB ba vrea, ba nu vrea să lucrează cu compania înființată de Firea

Spre exemplu, consilierul general Ana Maria Gram (USR) - membru în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) companiei municipale - a explicat anterior pentru Spotmedia.ro că nu își dorește ca CMPGB SA să ajungă în insolvență și apoi faliment, ca să nu își piardă, la masa credală, utilajele de grădinărit în valoare de aproape 5 milioane de euro.

Dar ca să nu ajungă în faliment, compania are nevoie de lucrări de la ALPAB și de bani. Astfel, putea câștiga timp.

Dacă, însă, ar fi încercat să își concedieze colectiv angajații, trebuia să îi achite fiecăruia câte 6 salarii compensatorii. Or, compania municipală nu are acești bani, așa că ar fi intrat repede în incapacitate de plată, în insolvență și în faliment. Și și-ar fi pierdut utilajele care - potrivit Anei Maria Gram - ar trebui să rămână la PMB, de vreme ce au fost cumpărate cu banii bucureștenilor.

Dar ALPAB - al cărui director general este numit de Nicușor Dan - nu a mai vrut să îi dea companiei municipale lucrări, în 2022.

ADVERTISING

„A.L.P.A.B nu a emis nicio comandă anul acesta către CMPGB și CMIASVB (Compania Municipală de Îngrijirea Arborilor și a Spațiului Verde București - n.red).

Având în vedere situația juridică a celor 2 companii, A.L.P.A.B. nu intenționează să emită comenzi către acestea”, a transmis, în scris, ALPAB la solicitarea Spotmedia.ro, pe 4 ianuarie 2022.

Ulterior, directorul general al companiei de parcuri, Ciprian Bîrsan, a declarat pentru Spotmedia.ro că, în urma unor discuții cu consilieri personali ai lui Nicușor Dan, a primit promisiunea că ALPAB ar urma să dea, totuși, unele comenzi către companie. Dar acest lucru nu s-a întâmplat nici în ianuarie, nici în februarie și nici în martie.

În paralel, ALPAB a lansat o licitație prin care să aleagă firmele care să aibă grijă de marile parcuri ale Capitalei. Despre ce societăți controversate s-au înscris la acea licitație, Spotmedia.ro v-a relatat deja, pe larg. Peoblema este că această licitație nu se va finaliza prea curând.

Până în aprilie, ALPAB a transmis, în repetate rânduri, la solicitarea Spotmedia.ro, că încearcă să aibă grijă de parcuri, pe termen scurt, cu circa 80-100 de salariați. Și că nu exclude posibilitatea să dea prin încredințare directă servicii de îngrijire a parcurilor, până la finalizarea licitației.

Dar până la urmă n-a mai procedat așa. În schimb - cu toate că deja scrisese negru pe alb că nu intenționează să o mai facă - ALPAB a încredințat, din nou, lucrări de 1,265 milioane de lei către Compania Municipală Parcuri și Grădini SA.

Parcuri și Grădini SA are circa 160 de salariați și multe de făcut, în București

Ceea ce s-a întâmplat, de fapt, este că viceprimarul USR, Horia Tomescu, a primit în sfârșit atribuții executive de la Nicușor Dan. Și a luat o serie de măsuri.

Pe de o parte, Tomescu și-a dorit ca parcurile să nu mai fie invadate de buruieni, ca anul trecut, în așteptarea cuiva care să tundă iarba. În paralel, viceprimarul a susținut și inițiativa colegilor săi consilieri, care nu vor ca această companie să intre în insolvență.

Detalii a oferit pentru Spotmedia.ro directorul general Ciprian Bîrsan.

„Domnul Horia Tomescu a făcut eforturi ca - până la momentul în care se va desființa sau vedem ce se întâmplă cu ea - compania municipală să execute lucrări de îngrijire a parcurilor din București. Ca să nu mai ajungem în situația de anul trecut (când parte dintre parcurile Capitalei arătau ca o junglă -n.red.).

De Cișmigiu se va ocupa ALPAB. De celelate parcuri (ale ALPAB - n.red) ne vom ocupa noi. Avem de făcut curățenie, de golit coșuri, de adunat frunze, de tăiat pomi. Tăierile de pomi sunt pe lista de urgențe ALPAB și reprezintă cam 50% din lucrări. Dar e nevoie de autorizații care trebuie obținute, înainte de intervenții.

Sunt destul de multe lucrări însemnate. Sunt mai multe decât anul trecut. Dar, în sfârșit, avem un an în care comenzile vin la timp. Vegetația s-a activat, dar plantele (iarba - n.red.) nu au crescut foarte mult în înălțime, așa că se poate interveni destul de ușor.

Mai avem în jur de 160 de oameni care să lucreze în parcuri. Am avut mai multe plecări naturale, în ultima perioadă. În jur de 40 de oameni au plecat, în ultimele 6 luni, fără ca cineva să pună presiune pe ei. E adevărat că a existat, o dată, o întârziere la plata salariilor de 5-6 zile. Dar nu s-a pus presiune pe salariați în niciun fel.

Eu zic că sunt suficienți oameni pentru a executa lucrările, deși în unele situații am putea fi la limită. Cu privire la eventuale noi angajări, Consiliul de Administrație și AGA trebuie să ia decizii. Și nu s-a decis așa ceva, din câte știu.

Vom lucra. Chiar dacă procesele de dizolvare se apropie de final și nu știm exact ce va urma”, a precizat Ciprian Bârsan pentru Spotmedia.ro.

Rămâne să vedem cât de bine se va descurca compania cu îngrijirea marilor parcuri din București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇