Laureata premiului Nobel pentru pace critică giganții Internetului pentru ”noroiul toxic” de pe rețelele sociale

Laureata premiului Nobel pentru pace critică giganții Internetului pentru ”noroiul toxic” de pe rețelele sociale

Jurnalista filipineză Maria Ressa, unul dintre laureații din acest an ai premiului Nobel pentru Pace , i-a criticat pe giganţii Internetului, pe care îi acuză că îşi lasă lăcomia să se deverseze ca un „noroi toxic” pe reţelele sociale.

Tehnologia acestor companii „a permis ca virusul minciunii să infecteze pe fiecare dintre noi, ridicându-ne unii împotriva altora, făcând să ne iasă la suprafaţă fricile, furia şi ura şi pregătind terenul pentru ascensiunea liderilor autoritari şi a dictatorilor”, a spus cofondatoarea site-ului de informaţii Rappler, cu prilejul decernării premiului Nobel pentru pace, relatează AFP.

ADVERTISING

Potrivit ei, "cea mai mare nevoie a noastră de astăzi este să transformăm această ură şi această violenţă, noroiul toxic care parcurge ecosistemul nostru de informaţii, privilegiat de companiile americane ale Internetului, care câştigă mai mulţi bani pe măsură pe răspândesc această ură".

Aceste companii "sunt certate cu faptele, certate cu jurnaliştii. Prin natura lor, ele ne divizează şi ne radicalizează", a mai subliniat ea.

Or, a adăugat Maria Ressa, "fără fapte, nu puteţi avea adevărul. Fără adevăr, nu puteţi avea încredere. Fără încredere, nu avem democraţie, devine imposibil să facem faţă problemelor existenţiale ale lumii noastre: clima, coronavirusul, bătălia pentru adevăr".

2021 peace laureate Maria Ressa delivered her Nobel Prize lecture today. Read it below:"Your Majesties, Your Royal...

Publicată de Nobel Prize pe Vineri, 10 decembrie 2021

Maria Ressa, ale cărei poziţii critice i-au adus numeroase acţiuni în instanţă din partea puterii filipineze, a devenit un simbol al luptei pentru libertate a presei într-o eră a liderilor autoritari.

ADVERTISING

"Ceea ce se întâmplă pe reţelele sociale nu rămâne pe reţelele sociale", a mai spus jurnalista foarte critică faţă de preşedintele Rodrigo Duterte, ale cărui metode brutale în războiul împotriva drogurilor le-a denunţat.

"Violenţa online este o violenţă autentică", a adăugat ea.

"Every day, I live with the real threat of spending the rest of my life in jail just because I’m a journalist. When I go...

Publicată de Nobel Prize pe Vineri, 10 decembrie 2021

Eliberată condiţionat în aşteptarea unui verdict în apel după o condamnare pentru defăimare, Maria Ressa a trebuit să ceară unui număr de patru tribunale permisiunea de a merge să-şi ridice în persoană premiul.

ADVERTISING

La rândul său, rusul Dimitri Muratov, redactor şef al ziarului independent Novaia Gazeta, a cerut vineri asistenţei de la Oslo să păstreze un minut de reculegere pentru jurnaliştii ucişi.

"Să ne ridicăm şi să-i omagiem cu un minut de reculegere pe colegii noştri reporteri (...) care şi-au dat viaţa pentru această profesiune şi să-i susţinem pe cei care suferă de persecuţie", a spus Muratov. "Vreau ca toţi jurnaliştii să moară bătrâni", a adăugat el.

Watch the very moment Maria Ressa and Dmitry Muratov received their Nobel Peace Prize diplomas and medals.#NobelPrize

Publicată de Nobel Prize pe Vineri, 10 decembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇