Între dreptul la sănătate și discriminare. Reportaj BBC din Viena împărțită între vaccinați și nevaccinați (Video)

Între dreptul la sănătate și discriminare. Reportaj BBC din Viena împărțită între vaccinați și nevaccinați (Video)

Austria a decis ca, din această săptămână, cetățenii nevaccinați să intre în carantină, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului, după ce numărul de cazuri a ajuns la niveluri record pentru această țară.

Cei nevaccinați, în jur de două milioane de persoane, pot ieși din casă doar pentru activități vitale sau urgențe medicale. Nu au voie să intre în restaurante, cafenele, magazine de haine sau altele decât cele alimentare.

Austria introduces lockdown for unvaccinated people - BBC News

Jurnaliștii de la BBC au făcut un reportaj în capitala Austriei, după noile restricții impuse celor care nu s-au vaccinat.

ADVERTISING

Ei au stat de vorbă cu Carina, o profesoară de yoga ce nu e vaccinată și nici nu are de gând să o facă, așa că nu are voie să iasă din casă decât pentru a merge la muncă sau să își cumpere mâncare.

Femeia spune că situația o întristează și că nu vede logica din spatele deciziei.

”Am trecut pe lângă niște cafenele dimineață și a fost ciudat să mă uit înăuntru și să știu că nu am cum să intru. Te face să te simți exclus, ostracizat. Sunt unul dintre oamenii transformați în inamici publici și asta nu-mi pică bine.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu vreau ca oamenii să se îmbolnăvească, am grijă, mă testez regulat. Nu sunt în categoriile de risc de a face forme grave ale bolii. (Vaccinarea - n.red.) e o decizie foarte personală. Îi înțeleg și pe cei care aleg să se vaccineze, și pe cei care nu o fac”, le-a spus Carina jurnaliștilor de la BBC, cu care s-a întâlnit într-un parc din Viena.

Thousands protest Austria's COVID lockdown for the unvaccinated | DW News

Mai multe proteste față de această decizie au avut loc în numeroase orașe. Poliția face controale frecvente și îi amendează pe cei care încalcă regulile.

ADVERTISING

În jur de 65% din populația Austriei e vaccinată, ceea ce plasează țara în coada clasamentului în rândul statelor vest-europene.

De când a fost anunțată carantina, a crescut numărul celor care se vaccinează. La centrele din Viena oamenii chiar au stat la coadă să se vaccineze.

Long queues form outside Vienna's vaccination centres amid nationwide lockdown for unvaccinated

Dr. Thomas Szekeres, șeful Colegiului Medicilor din Austria, speră că dorința se va menține și se va ajunge în curând la o rată de vaccinare de 80% din populație sau chiar mai mult.

”Știm că vaccinarea e singura soluție de a controla numărul de cazuri. Am văzut asta în alte țări. Sperăm că această carantină pentru cei nevaccinați va ajuta la scăderea cazurilor noi, dar experții nu sunt siguri că va funcționa. Poate va fi nevoie de măsuri suplimentare”, a precizat dr. Szekeres.

Mulți austrieci au salutat creșterea ratei de vaccinare, însă sunt și voci care spun că această carantină este neconstituțională.

BBC a stat de vorbă cu Karl Weller, un om de afaceri din Viena, care face parte din cea de-a doua categorie.

”Sunt pentru vaccin. E necesar pentru sănătatea noastră și pentru economie. Dar cred că e o catastrofă să divizezi populația între vaccinați și nevaccinați. Oamenii încep să fie tot mai furioși și temători”, declară acesta.

Alții văd lucrurile altfel. ”Singura soluție e să ne vaccinăm toți. Asta e singura soluție. Altfel vom continua să avem aceleași probleme. Și noi chiar vrem să scăpăm de asta”, a spus Doris, o vieneză ieșită la cumpărături.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇