Instanța a decis definitiv că două biserici din Constanța trebuie desființate. ”Preoţii se vor închide înăuntru”, spune IPS Teodosie

Instanța a decis definitiv că două biserici din Constanța trebuie desființate. ”Preoţii se vor închide înăuntru”, spune IPS Teodosie

Două decizii definitive de demolare a unor biserici ridicate fără autorizație a dat anul trecut Tribunalul Constanța, însă ele nu au fost încă respectate, iar IPS Teodosie spune că prin demolare ar fi încălcat dreptul la libertate religioasă al enoriașilor.

Cele două biserici au fost ridicate în timpul mandatului primarului Radu Mazăre, iar desfiinţarea lor pică în sarcina pârâtei (Arhiepiscopia Tomisului). Dacă acest lucru nu se va întâmpla, reclamantul (Primăria Constanţa), o poate face pe cheltuiala pârâtei, spun judecătorii, conform jurnaliștilor de la Adevărul.

ADVERTISING

Este vorba despre schitul „Sfânta Treime”, construit fără autorizaţie după anul 2013, și biserica „Izvorul Tămăduirii” situată pe bulevardul Tomis, ridicată începând cu anul 2002.

”În ambele cazuri, înainte de a se ajunge la proces, Primăria Constanţa, prin Poliţia Locală, a sancţionat contravenţional Arhiepiscopia. Procesele verbale nu au fost contestate, dar nici lucrările nu au fost oprite. Arhiepiscopia nu a făcut nici un demers pentru intrarea în legalitate decât când dosarele au ajuns la instanţe”, scrie Adevărul. 

ADVERTISING

În cazul primului lăcaș de cult, abia după ce Primăria s-a adresat instanței Arhiepiscopia a solicitat Certificat de Urbanism pentru intrarea în legalitate, dar solicitarea i-a fost respinsă deoarece ar fi fost contrar cadrului legal în vigoare.

În cazul bisericii de pe bulevardul Tomis, Arhiepiscopia nici măcar nu a formulat o întâmpinare pe fondul cauzei.

Arhiepiscopia Tomisului a susţinut în luna decembrie 2021 că „Biserica va respecta legea, dar legea nu poate fi împotriva interesului general al comunităţii” şi că nu se pune problema demolării. ”Preoţii se vor închide în biserică dacă se va decide dărâmarea” declara atunci IPS Teodosie, într-o conferință de presă.  

ADVERTISING

Primăria Constanţa susţine că deciziile definitive ale instanței trebuie respectate, ele urmând să fie duse la îndeplinire de către un executor judecătoresc. Totuși, se va încerca o ”soluționare amiabilă a situației practice”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇