Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, îndeamnă la împărtășirea cu aceeași linguriță, chiar și a unui bolnav

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, îndeamnă la împărtășirea cu aceeași linguriță, chiar și a unui bolnav

Chiar și dacă se împărtăşesc o sută de mii de oameni cu aceeaşi linguriţă, „nimeni nu se contaminează, chiar dacă s-a împărtăşit unul bolnav”.

Este afirmația Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. Mai grav însă, el spune că dacă va „prinde” vreun preot folosind mai multe linguriţe pentru împărtăşanie, îi va interzice acestuia să slujească, pe motiv că acest gest este „semn de necredinţă”.

„Hristos este prezent în sfânta împărtăşanie cu sufletul, cu trupul şi cu Dumnezeirea şi acolo este locul cel mai sfânt, în sfântul altar. Iar sfântul potir, unde se pune trupul lui Hristos şi sângele lui Hristos este locul de sfinţenie maximă. Cât de sfânt e cerul, care e locuinţa lui Dumnezeu, atât de sfânt este potirul care îl poartă pe Dumnezeu cu trupul, cu sângele, cu sufletul şi cu dumnezeirea Sa. De aceea, acolo nu este decât curăţie şi sfinţenie. De aceea, din sfânta împărtăşanie nimeni nu se îmbolnăveşte. Şi dacă se împărtăşesc o mie şi 10.000 şi 100.000 cu aceeaşi linguriţă. Cum era moda să ne împărtăşim cu mai multe linguriţe! Doamne fereşte! Este mare păcat! Eu, un preot, dacă-l prind, nu-l mai las să slujească, pentru că e semn de necredinţă”, a spus, duminică, Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la finalul liturghiei pe care a oficiat-o la mănăstirea Colilia, din comuna constănţeană Cogealac.     

ADVERTISING

Înaltul prelat a făcut referire la un „strălucit om de ştiinţă” de la NASA, pentru a-i susține teza de contestare a științei.

„Nu a găsit nimic. În altar, foarte puţini. În biserică, ceva mai mulţi. Dar afară, mulţime de microbi. Şi văzând această minune a zis: ”De ce să mai stau acolo, să spun poveşti la oameni, când adevărul este în biserică, în sfânta împărtăşanie?” Şi s-a făcut călugăr în Sfântul Munte. Şi mulţi oameni de ştiinţă au îmbrăţişat, văzând că ştiinţa e neputincioasă. Este bună ştiinţa, că e de la Dumnezeu. Prin ştiinţă, noi ne îmbrăcăm, ştim să facem haine, prin ştiinţă facem şi medicamente, dar mai mare medicament şi mai de folos ca sfânta împărtăşanie nu este niciunul. Şi eu am fost întrebat: Nu vă temeţi că veţi îmbolnăvi?

ADVERTISING

Nu mă tem, pentru că slujesc zilnic şi cât voi trăi, aşa voi face! Că e boală, că nu-i boală, mai mare bucurie, ca ierarh, ca să slujesc, nu este alta!”, a mai spus Teodosie.  Acesta a acordat, la finalul liturghiei de duminică, „diplome de recunoştinţă” celor care au donat bani mănăstirii Colilia, el menţionând ca principal ctitor pe omul de afaceri George Becali, dar şi pe vărul acestuia, Teia Sponte şi pe directorul unei mari companii de furnizare a energiei electrice. La liturghia oficiată duminică la mănăstirea Colilia au participat zeci de oameni, însă, conform imaginilor, nu au respectat măsurile de distanţare fizică şi nici nu au purtat toţi mască sanitară de protecţie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇