Încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid

Încrederea românilor în UE s-a prăbușit odată cu debutul pandemiei de Covid

Mai puțin de jumătate dintre români (46%) consideră că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun. Spre comparație, media europeană este de 62%.

Potrivit graficelor publicate în a noua ediție a eurobarometrului realizat de Parlamentul European, încrederea românilor s-a prăbușit în pandemia Covid.

incredere-romani-UE

În general, bărbații cred că aderarea României la Uniunea Europeană este un lucru bun.

barbati-femei-incredere-UE

Totodată, tinerii au o părere mai bună despre UE, dar încrederea scade pe măsură ce vârsta crește. La tinerii cu vârste cuprinse între 15 – 24 de ani, imaginea UE este pozitivă în proporție de 55%, iar la grupa de vârstă 55 plus scade la 39%.

tineri-incredere-UE

În ceea ce privește beneficiile României de pe urma apartenenței la UE, numărul celor care consideră că acestea există este mai mic decât media europeană. Astfel, la întrebarea ”Ținând cont de toate aspectele, ați spune că România a beneficiat sau nu, în ansamblu, de pe urma apartenenței la UE?”, 66% dintre români spun că România a beneficiat. Media europeană este de 72%.

beneficii-Romania

39% dintre români cred că UE le-a adus noi oportunități de angajare, iar media europeană este de doar 23%. De asemenea, 26% dintre români cred că UE contribuie la menținerea păcii și întărirea securității, în timp ce media europeană este de 36%.

UE-beneficii

Eurobarometrul a fost realizat de Kantar, pe un eșantion de aproximativ 1.000 de respondenți (15 ani +) din ţara noastră.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇