În vară, pensionarii vor primi deciziile de racalculare a pensiilor. Noua lege va aduce echitate în sistem, susține ministrul Muncii

În vară, pensionarii vor primi deciziile de racalculare a pensiilor. Noua lege va aduce echitate în sistem, susține ministrul Muncii

Din luna septembrie, românii vor primi pensiile recalculate, a anunțat, dumnică, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Ea susține că nicio pensie nu va scădea.

„La sfârşitul lunii mai deja vom începe acest proces, iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la românii în perioada verii, iar în luna septembrie îşi vor primi pensiile recalculate, taloanele de pensie recalculate cu cuantumurile acestora în urma recalculării”, a spus Simona Bucura-Oprescu, la RTV.

Ea susține că noua lege a pensiilor aduce echitate în sistem.

ADVERTISING

„Românii trebuie să reţină faptul că nicio pensie nu va scădea, deci se menţine cuantumul cel mai favorabil. Este foarte important ca românii să ştie acest lucru.

Este adevărat că noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Ce înseamnă asta? Că dacă ai muncit la fel şi ai cotizat la fel, chiar dacă ai ieşit la pensie pe legi diferite, chiar dacă eşti femeie sau bărbat, vei avea acelaşi cuantum al pensiei. 

Atenţie! Noua lege a pensiilor are ca fundament contributivitatea. Formula spune aşa: avem totalul punctelor acumulate care este format din totalul punctelor contributive plus punctele asimilate plus punctele de stabilitate.

ADVERTISING

Punctele de stabilitate se dau pentru stagii lungi de cotizare, peste 25 de ani, pentru a recompensa, pentru a răsplăti munca. Vor creşte în mare măsură pensiile pentru care pensionarii au avut stagii peste 25 de ani”, a mai spus ministrul Muncii. 

În luna martie, tot ministrul Muncii spunea că pe noua lege a pensiilor, un român care a muncit pe salariul minim pe economie, timp de 35 de ani, va avea o creştere de peste 80% a pensiei în septembrie. „Vorbim despre o majorare de la 1.281 de lei, cât e indemnizaţia minimă socială, undeva la 1.900 de lei”, spunea Simona Bucura-Oprescu.

ADVERTISING

Citește și despre impactul majorărilor de pensii: Pensiile cresc mai repede decât salariile din care sunt plătite. Riscul de sărăcie al angajaților este mult peste media UE


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇