În plin ger, peste 1.000 de blocuri din București nu au căldură și apă caldă UPDATE O promisiune de la Termoenergetica și critici de la Guvern

În plin ger, peste 1.000 de blocuri din București nu au căldură și apă caldă <span style="color:#990000;">UPDATE</span> O promisiune de la Termoenergetica și critici de la Guvern

În nopţile care vin temperatura la Bucureşti va coborî chiar şi la minus 8 grade, prognozează ANM.

În acest context, mulţi bucureşteni vor cam dârdâi de frig în case, dacă nu au altă sursă de încălzire decât sistemul centralizat de termoficare.

1.129 de blocuri branşate la termoficare nu au apă caldă și nici căldură.

O avarie pe Magistrala Grivița, în Sectorul 6, a afectat blocuri din sectoarele 1, 2, 5 și 6, iar termenul estimat de remediere a situaţiei este miercuri seara, la ora 23:30, a transmis Compania Municipală Termoenergetica București.

UPDATE 2 - Compania Termoenergetica anunţă că au fost finalizate sudurile pentru reparaţia avariei produse pe Şoseaua Grozăveşti, iar furnizarea agentului termic urmează să fie reluată în cursul serii de marţi.

ADVERTISING

"Echipele companiei au finalizat sudurile necesare reparaţiei avariei produsa pe Şoseaua Grozăveşti, la Magistrala Griviţa - diametrul de 1.000 mm, care a impus în această dimineaţă sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire pentru aproximativ 1.000 de blocuri. Se execută manevrele de încărcare a magistralei urmând ca în cursul acestei seri să fie puse în funcţiune punctele termice afectate şi să fie reluată furnizarea agentului termic pentru apa caldă şi căldură. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi vă mulţumim pentru înţelegere", transmite compania, pe Facebook.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UPDATE 1 - Avaria va fi remediată în două, maxim trei ore, iar până cel târziu marţi seara punctele termice afectate vor intra în parametri normali, a declarat directorul general al Termoenergetica, Adrian Teodorescu, pentru Agerpres.

El a precizat că Termoenergetica a transmis în comunicatul anterior că furnizarea agentului termic va fi sistată până miercuri, la ora 23:30, deoarece iniţial nu se cunoştea dimensiunea avariei. Termenul de miercuri a fost estimativ, după care angajaţii Termoenergetica au inspectat dimensiunile avariei şi modalitatea de remediere a acesteia.

Ulterior, Termoenergetica a asigurat într-un comunicat oficial că reluarea agentului termic pentru apă și căldură va fi realizată în cursul serii.

ADVERTISING

„Echipele companiei au finalizat sudurile necesare reparaţiei avariei produsă pe Şoseaua Grozăveşti, la Magistrala Griviţa - diametrul de 1.000 mm, care a impus în această dimineaţă sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă şi încălzire pentru aproximativ 1.000 de blocuri”, a anunţat compania Termoenergetica SA.

Zonele afectate sunt:

  • Sectorul 1: Gara de Nord, Calea Griviței, Calea Giulești, Cartier 1 Mai, Calea Dorobanți, Piața Victoriei, Aviației.
  • Sectorul 2: Șoseaua Ștefan cel Mare și Bulevardul Lacul Tei;
  • Sectorul 5: Calea 13 Septembrie, Șoseaua Panduri, Spitalul Municipal;
  • Sectorul 6: Strada Nicolae Filimon, Calea Griviței, Bulevardul Constructorilor și complexele studențești ”Leu” și ”Regie”.

Avaria s-a produs pe magistrala Grivița, pe conducta cu diametrul de 1.000 mm. "Au fost deja începute, în regim de urgență, manevrele de sectorizare, închidere și golire a conductei, apoi cele de aerisire. Ulterior, vor fi efectuate sudurile pentru reparația avariei și încărcarea magistralei”.

Însă aplicaţia Termoalert arată că, marţi, la ora 13, sunt diverse alte avarii în toate sectoarele Capitalei (cu excepţia Sectorului 4), cu termen de remediere marţi sau miercuri.

Informaţii detaliate despre starea de funcţionare a sistemului de termoficare găsiţi AICI

Iată starea sistemului furnizată de aplicaţia Termoalert, marţi, la ora 13:

image-2

Critici de la Guvern

Ministrul Energiei, liderul PNL Bucureşti Sebastian Burduja, susţine că ”termoficarea acestui oraş e un exemplu de manual de eşec”, el acuzându-l pe primarul Nicuşor Dan că a avut 200 de milioane de euro, din POIM, din fonduri europene, din care nu a fost în stare să atragă bani, decât pentru vreo doi km de reţea.

"Asta înseamnă că aceşti bani au fost pierduţi, iar tronsonul care s-a spart azi, era prins în proiectul de fonduri europene”, spune ministrul Energiei, pe Facebook.

”La nivelul Bucureștiului ne-a fost semnalată o avarie majoră la Magistrala Grivița, avarie care va afecta atât locuitorii Sectorului 1, cât și o parte a locuitorilor Sectorului 2.

Mai mult, am fost nevoiți să oprim forțat CET Grozăvești, pentru ca nu are cum să mai livreze agentul termic.

Oprirea forțată a unui CET de asemenea dimensiuni în condiții de ger crește pericolul de îngheț în instalații, cu potențiale consecințe dezastruoase asupra echipamentelor care se pot efectiv „sparge”. Echipele de la ELCEN au luat deja măsuri rapide pentru a preveni o situație de îngheț”, a declarat Burduja.

Menţionăm că Burduja s-a arătat de mai multe ori dispus să candideze anul acesta la Primăria Capitalei, din partea PNL şi împotriva lui Nicuşor Dan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇