Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă aduc lumină și căldură în casele românilor săraci. Cum putem ajuta și noi

Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă aduc lumină și căldură în casele românilor săraci. Cum putem ajuta și noi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă (AEI) colaborează în încercarea de a aprinde lumina în toate casele izolate şi neelectrificate din România.

În plus, vor să-i ajute, începând din această iarnă, pe românii care nu își permit suficiente lemne de foc.

Sebastian Burduja a anunțat că ministerul pe care îl conduce a semnat un protocol cu AEI.

LIVE de la conferința de presă cu ocazia lansării Parteneriatului Pentru Combaterea Sărăciei Energetice, dintre Ministerul Energiei și Asociația Energia Inteligentă

Publicată de Ministerul Energiei - România pe Luni, 13 noiembrie 2023

„Sunt 2 direcții în care vom lucra.  

În primul rând, proiectul «Case cu căldură» vizează această iarnă și perioada sărbătorilor.

Provocăm românii să se gândească la cei nevoiași și -  dacă până acum trimiteau haine, jucării și alte lucruri de acest gen – să poată trimite, pentru iarna care urmează, lemne pentru încălzirea celor care au nevoie de ele.  

Peste 2/3 dintre gospodăriile din România nu au acces la alte sursă de încălzire decât lemnele de foc.

ADVERTISING

Împreună cu AEI și alți parteneri instituționali pe care-i vom anunța pe parcursul acestui proiect, demarăm proiectul «Case cu căldură». Ne propunem să acoperim cel puțin 1.000 de gospodării cu tot ce înseamnă necesarul pentru iarna aceasta.

Vor putea dona toți românii care vor să o facă. De asemenea, ne vom adresa companiilor din sectorul energetic. Să facă ce trebuie și să susțină aceste persoane nevoiașe”, a precizat Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului, pentru cele 1.000 de case care vor primi ajutor în iarna care vine ar fi nevoie de un milion de lei, care ar urma să provină din donații.

Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, a precizat că parte dintre lemne ar urma să provină și din rărirea pădurilor.

„Toți proprietarii de pădure trebuie să facă răritură, astfel calitatea pădurii pe care o au va avea de suferit. Am identificat deja câțiva proprietari care fac răriturile (și care pot vinde lemnul pentru sprijinirea familiilor care au nevoie de el pentru foc – n.red.).

ADVERTISING

Vom continua identificarea acestor zone unde pădurea trebuie întreținută. Vom identifica aceste elemente și le vom ajunge într-o zonă centrală. Pentru că există o rigoare mare pentru transport și valorificare de material lemnos”, a precizat Dumitru Chisăliță.

Lumină în fiecare casă  

Al doilea proiect la care Ministerul Energiei va colabora cu AEI este „Energie pentru viață”, care își propune să electrifice casele izolate din România cu proprietari care nu au circa 2.000 de euro pentru panouri solare și tehnologie de stocare a energiei electrice.

Cu susținerea unor companii și voluntari, din 2021 până astăzi, AEI a reușit să instaleze panouri fotovoltaice și sisteme de invertoare și baterii în case din 10 cătune izolate.

Mai sunt însă cel puțin 52.000 de case care nu au curent electric.

Multe dintre ele se află la mai puțin de 2 km de rețeaua electrică și, potrivit legii, nu primesc sprijin pentru a-și trage curent electric. Iar distribuitorii nu racordează aceste locuințe pentru că nu merită să extindă rețeaua pentru câțiva clienți cu consum foarte mic.  

ADVERTISING

„Electrificarea României a început în 1955. Au existat atunci 2 mari proiecte. «Marea electrificare» încheiată în 1970. Și «Mică electrificare» pe care n-au încheiat-o nici comuniștii.

Apoi, au fost alte 7 proiecte. Niciunul nu a fost dus la capăt astfel încât să nu mai existe gospodării fără energie.

Am încercat să vedem de ce. Motivele sunt multe. Dar unul este lipsa detaliilor concrete despre aceste gospodării”, a precizat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Acum, Ministerul Energiei și AEI și-au propus să afle, înainte de toate, câte case izolate nu au curent electric.

„Împreună cu AEI vom face un registru național electronic al celor care nu au acces la energie electrică. Vom face o hartă.

Și vom lansa provocarea către societatea civilă să adopte fiecare o casă. Și să aprindă lumină într-o casă care nu are acces la această resursă de bază.

Ultimul studiu a fost realizat de Ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la primării și Consilii Județene, în 2018. Și a arătat că peste 52.000 de gospodării din România nu au gospodării (...)

Într-o țară membră UE și NATO această realitate trebuie schimbată de urgență.

Un cost de câteva mii de euro pentru panouri fotovoltaice și tehnologie de stocare poate fi inimaginabil de mare pentru aceste gospodării!

Vom inventaria toate imobilele, cu ajutorul primăriilor, Consiliilor Județene și al Prefecturilor. Și aici mă bazez și pe colaborarea foștilor colegi de la Ministerul Digitalizării (care să facă o platformă digitală pentru acest inventar  - n.red.).  

Și voluntarii vor verifica situația în teren, pentru a ne asigura că oferim ajutor doar celor care au nevoie de el.

Și vom avea 3 instrumente de sprijin.

Pentru acele gospodării unde este optim să se conecteze la rețeaua electrică vom lucra cu distribuitorii avem resurse din Fondul de Modernizare, pentru a le asigura resurse să extindă rețelele, în zonele unde există rațiuni comerciale pentru extindere.

Vom avea ajutoare pentru gospodăriile off grid pentru sistem de producție și înmagazinare. Inclusiv instalația de utilizare, unde accesibilitatea e ușoară.

Acolo unde există gospodării foarte izolate, vom avea campanii de CSR (Corporate social responsability - n.red.), cu voluntari, unde vor merge voluntari să instaleze panouri”, a precizat Sebastian Burduja.  

Ministrul susține că harta caselor izolate neelectrificate ar urma să fie gata în aproximativ 6 luni. În funcție de informațiile centralizate, Ministerul Energiei și AEI vor putea stabili ce resurse le trebuie ca să electrifice respectivele case și vor putea avansa și un termen pentru finalizarea proiectului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇