După 3 generații crescute la lumânare, un bebeluș din vârf de munte va avea pentru prima oară lumină în casă, de Crăciun (Fotoreportaj)

După 3 generații crescute la lumânare, un bebeluș din vârf de munte va avea pentru prima oară lumină în casă, de Crăciun (Fotoreportaj)

Pentru 10 familii care trăiesc în zone izolate din Vrancea și Harghita, sărbătorile de iarnă care se apropie vor fi primele cu lumină electrică în casă.

E un dar pe care aceşti oameni l-au primit din partea Asociației Energia Inteligentă (AEI) și a sponsorilor campaniei „Energie pentru Viață”.

Cu toate că – potrivit legii - au dreptul să fie racordați la rețeaua de curent electric, mii de români își trăiesc, încă, viețile la lumânare.

Motivul: statul le dă bani de panouri solare numai celor care au casele la peste 2 kilometri de rețeaua de curent din cea mai apropiată localitate.

Toate celelalte gospodării, situate la distanțe mai mici de 2 km față de rețea, ar trebui să fie racordate de distribuitorii de curent electric din zonă. Dar cum racordarea e scumpă, iar distribuitorii nu și-ar recupera investiția, casele respective rămân tot fără curent, pe termen nelimitat.

ADVERTISING

Iar oamenii își trăiesc viețile la lumânare și lanternă, fără vreo speranță reală că vor avea vreodată curent electric.

O statistică din 2018 a Ministerului Energiei arăta că aproximativ 9.000 de gospodării din România se aflau în această situație. S-ar putea schimba legea, ca să le vină în ajutor. S-ar putea găsi o soluție. Dar cel puțin până acum nimeni de la stat n-a făcut nimic ca să rezolve problema acestor oameni.

Tocmai pentru a-i ajuta, Asociația Energia Inteligentă (AEI) a dat startul campaniei „Energia pentru Viață”, în vara anului 2021.

Într-o primă etapă a campaniei – cu finanțare din partea mai multor companii din Energie – s-au montat panouri solare în 5 gospodării izolate din localitatea Întregalde (județul Alba).

Un reportaj realizat de Spotmedia.ro despre cum a debutat campania „Energia pentru Viață” găsiți aici.

În toamna aceluiași an, echipele de electricieni au urcat pe munții din comuna Puntea Lupului (județul Harghita), unde au instalat panouri solare în alte 5 gospodării.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aceste sisteme de panouri solare – în valoare de circa 2.000 de euro fiecare – au invertor. Și asta înseamnă că permit stocarea de energie electrică. Astfel încât și noaptea – atunci când panourile nu produc energie – oamenii pot să aprindă becurile, în case, pot ține în priză un frigider și se pot uita la televizor.

Bilanțul primului an al Campaniei „Energia pentru Viață”: la trecerea în 2022, în gospodării din Alba și Harghita se aprindea lumina pentru prima oară.

În 2022, Campania „Energie pentru Viață” a continuat.

Mai exact, în septembrie, s-au montat sisteme de panouri solare în alte 5 gospodării din localitățile Năruja și Vintileasca (județul Vrancea).

Iar în decembrie – cu puțin timp înainte de sfârșitul de an – a venit rândul la 5 gospodării din satul Valea Rotundă (comuna Dealu, județul Harghita) să fie electrificate cu sisteme de panouri solare.

ADVERTISING

Prima lumină de Sărbători, în 5 gospodării din Valea Rotundă

Am ajuns la Valea Rotundă într-o după-amiază ploioasă, aduși cu mașini de teren, după un drum anevoios prin noroaie. E a doua jumătate a lui decembrie și, în mod normal, trebuia să ningă. Dar azi plouă.

Pe un drum desfundat, voluntarii Asociației Energia Inteligentă se îndreaptă cu daruri de Crăciun către casa izolată pe munte, în care locuiește Ianoș Szabo.

Bocancii terciuiesc noroiul păstos. Drumul forestier urcă ușor. La un moment dat, e traversat de un fir de apă. Și apoi urcă iar. Noroi ca-n mijlocul pădurii, cât vezi cu ochii.

Dintre copaci, prin ploaia care cade des, se văd tot mai clar casa bătrânească și anexele ei.

DSC0085
Începe să se zărească, prin ploaie, casa în care locuiește Ianoș Szabo

Peste câteva clipe, apar doi câini mărunți, cu blana murată de ploaie, care vin măturând din cozi și se strecoară printre picioarele voluntarilor. Un alt câine, mai mare – pe care oamenii îl țin probabil ca să alunge urșii care mai coboară prin zonă - privește toată scena de la distanță.

Cutiile cu alimente pentru Crăciun trec din mână în mână, până în pragul casei.

Ianoș Szabo se plimbă vesel prin curte. Are un defect de vorbire, așa că jurnaliștii s-au dus să-l ia la întrebări pe tatăl său.

DSC0076
Ianoș Szabo se plimbă vesel prin curtea plină de noroi a casei în care s-a născut

Bătrânul le povestește cum aici au trăit cu toții, dintotdeauna. Casa e construită în 1936. A moștenit-o de la părinți. A trăit aici de mic până azi, când are 74 de ani.

DSC0084
După 74 de ani, tatăl lui Ianoș are lumină în casa pe care a moștenit-o de la părinți

Mai târziu s-a însurat și a avut 3 băieți. Dintre toți, a rămas aici Ianoș. Care s-a însurat la rândul lui. Și de 7 luni are un fiu: pe David, pe care mama lui îl plimbă prin curtea înnămolită, înfofolit ca să nu-l ude ploaia.

DSC0079
Bebelușul David, primul din familie care nu va crește la lumânare.

Familia a ajuns la a treia generație, la lumânare. Curent electric n-au avut niciodată, până în acest decembrie. În anul nou or să treacă pe lumină.

Iar David n-o să crească la lumânare.

Jurnaliștii îl întreabă pe tatăl lui Ianoș dacă va avea luminițe de Crăciun.

Bărbatul ridică ușor din umeri și răspunde simplu: „Păi... ar fi bine!”.

Adevărul e că, după mai bine de 70 de ani trăiți la lumânare, gândul nu l-a dus prima oară la luminițe de Crăciun.

Cu tot noroiul și cu toată sărăcia, de când poate să aprindă becul, viața e un pic mai bună.

Dumitru Chisăliță: E datoria noastă să ne implicăm

Președintele Asociația Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță – inițiatorul campaniei „Energia pentru Viață” - știe că un ONG nu poate pune panouri solare la toate miile de gospodării care au nevoie de curent electric.

Dar vrea să ajute cât mai mulți. Și să le arate și celorlați că pot să ajute, la rândul lor. Și că merită să o facă.

„Consider că este de datoria noastră, a tuturor, să ne implicăm în proiecte cu impact asupra societății, proiecte care pot schimba în bine viața semenilor noștri și care în același timp au un puternic mesaj social.

Dezvoltarea durabilă pe care ne-o dorim cu toții se poate obține doar arătând grijă față de oameni și mediu.

Prin «Energie pentru viață» am reușit să schimbăm în bine viața beneficiarilor acestui proiect, aducând pentru prima dată curent electric în casele lor, în timp ce am folosit energie din surse regenerabile.

Așa cum am mai spus, «Energie pentru viață» este un proiect despre oameni și cu oameni.

Este un proiect despre oameni care nu au avut curent electric în casele lor nici măcar o zi și cu oameni care au făcut ca lucrurile sa se întâmple și ca lumina electrică sa ajungă în aceste case, fie ca sunt ei sponsori, susținători sau voluntari în cauza noastră. Le suntem recunoscători tuturor pentru implicare, pentru că au adus o rază de speranță în viața beneficiarilor proiectului și sperăm să nu ne oprim aici, ci să devină o tradiție și să continuăm acest proiect și în anii următori”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Asociația Energia Inteligentă (AEI) și-a propus să continue atragerea de finanțări pentru campania „Energia pentru Viață” și să continue și în 2023 electrificarea de gospodării izolate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇