Guvernul anunță a doua majorare din acest an la ajutorul pentru persoanele cu handicap. Nicușor Dan plusează și dă 750 de lei pe lună, pentru a acoperi sumele restante

Guvernul anunță a doua majorare din acest an la ajutorul pentru persoanele cu handicap. Nicușor Dan plusează și dă 750 de lei pe lună, pentru a acoperi sumele restante

Guvernul a aprobat majorarea indemnizațiilor lunare pentru adulții și copiii cu handicap grav, pentru a doua oară în acest an mega-electoral. În plus, Primăria Capitalei oferă o indemnizaţie suplimentară, care se va tripla acum de la 250 la 750 de lei, însă doar pentru trei ani.

Iată explicaţiile:

La nivelul Guvernului s-a decis azi că va creşte coeficientul indemnizației pentru adultul cu handicap grav de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei.

Indemnizaţia pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cât este acum, la 463 de lei.

ADVERTISING

Ministerul Muncii arată că este a doua majorare a acestor venituri de la începutul anului, prima fiind în luna martie. Cuantumul indemnizației pentru adulți era, la începutul anului de 419 lei, iar cel al prestației sociale pentru copilul cu handicap grav de 359 de lei.

Majorarea aprobată de Guvern va fi aplicată începând cu luna iunie 2024.

ADVERTISING

Din totalul de 893.686 de persoane cu dizabilități înregistrate la nivel național, 389.000 sunt încadrate în grad de handicap grav, 48.800 fiind copii.

Pe de altă parte, Primăria Capitalei oferă o indemnizaţie suplimentară persoanelor cu handicap din Bucureşti, în valoare de 500 de lei pe lună, încă din mandatul Gabrielei Firea.

Însă, în 2020, primarul Nicuşor Dan a tăiat stimulentul la jumătate, adică a plătit lunar doar 250 de lei.

Acum spune însă că, începând cu luna aprilie 2024, PMB va plăti 750 de lei pe lună, timp de trei ani, şi atunci se vor acoperi şi sumele restante.

ADVERTISING

Nicuşor Dan a explicat joi că, atunci când a ajuns în funcţie, a găsit primăria la minus 3 miliarde de lei şi cu mare părere de rău a amânat plata a jumătate din indemnizaţia persoanelor cu dizabilităţi.

Întrebat de ce nu a tăiat alte cheltuieli, primarul a răspuns: ”Am tăiat paza din parcuri, am tăiat sumele de bani pe care le-am alocat în parcuri, nu mi-aş fi dorit. Riscul era să avem un colaps al sistemului de transport public, un colaps al sistemului de termoficare”. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇