Germania: Să se vaccineze cine poate!

Germania: Să se vaccineze cine poate!

Începând din 7 iunie se pot vaccina în Germania toţi cei ce doresc. Problema? Dozele sunt insuficiente, există încă numeroşi bătrâni şi bolnavi nevaccinaţi, iar ministrul Sănătăţii face exerciţii de acrobaţie verbală.

„Campania de vaccinare se desfăşoară în continuare la turaţie maximă şi vedem primele efecte”, a jubilat de curând ministrul federal al Sănătăţii, Jens Spahn, membru al Uniunii Creştin Democrate.

"Aceasta are mai ales de-a face cu faptul că am vaccinat mai întâi grupele de risc. Aproximativ 80 la sută din cei cu vârste peste 60 de ani au fost vaccinaţi deja măcar o dată", a adăugat el.

De aceea, responsabilul consideră că abolirea prioritizării este o măsură corectă.

Începând din 7 iunie, în Germania se poate vaccina oricine, de la vârsta de 12 ani în sus (la fel ca în România).

Jens Spahn se pricepe de minune să anunţe veşti bune, dar care la o privire mai atentă sunt altceva decât par. Sau care ridică noi probleme în altă parte. Chiar dacă ministrul Sănătăţii îi enumeră într-o răsuflare, cei cu vârste peste 60 de ani nu sunt tot una cu grupele de risc vaccinate cu prioritate până acum.

ADVERTISING

80 la sută nu este egal cu 80 la sută

Între aceste grupe figurează, pe lângă oamenii mai în vârstă, cei suferinzi de diverse maladii, care riscă şi ei să se îmbolnăvească grav de COVID-19.

De asemenea, rudele lucrătorilor din diverse categorii profesionale care au contact frecvent cu publicul şi prezintă de aceea un risc major de îmbolnăvire. În total, mai bine de 37 de milioane de oameni au dreptul în Germania să fie vaccinaţi prioritar.

Dintre aceştia, 80 la sută ar trebui să fie vaccinaţi înainte de abolirea prioritizării, subliniază preşedintele Fundaţiei germane pentru Protecţia Pacienţilor (Deutsche Stiftung Patientenschutz), Eugen Brysch.

O statistică în acest sens nu există, însă, fiindcă Institutul Robert Koch nu mai înregistrează din aprilie - de când vaccinările se fac şi la medicul de familie, nu doar în centrele de vaccinare - decât vârsta celui vaccinat, respectiv dacă are sub sau peste 60 de ani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"În prezent, guvernul federal şi cele regionale ne împiedică să căpătăm informaţiile de care avem nevoie pentru a estima cât de mult au progresat vaccinările", a regretat Brysch.

Situaţie netransparentă

Potrivit Institutului Robert Koch, în Germania au fost vaccinaţi până pe 3 iunie 36,5 milioane de oameni pentru prima dată şi 16,5 milioane pentru a doua oară. La prima vedere aceasta ar corespunde numărului celor care au dreptul să fie vaccinaţi cu prioritate. Dar, în realitate, se înmulţesc plângerile celor care, deşi au prioritate, nu reuşesc să obţină programare la vaccin.

După abrogarea prioritizării, "trei grupe se vor lupta, în principiu, pentru vaccin", avertizează expertul social-democrat pe probleme de sănătate Karl Lauterbach.

"Cei care au încă prioritate, apoi cei care nu au prioritate, dar sunt adulţi şi, în fine, copiii." Lauterbach s-a referit aici la cei cu vârste între 12 şi 15 ani, pentru care Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat de curând serul produs de Biontech/Pfizer.

ADVERTISING

Fără vaccinare rămân şcolile închise?

Potrivit sondajelor, aproximativ 50 la sută din părinţi ar fi de acord cu vaccinarea copiilor.

Chiar dacă cei mai mulţi copii nu fac forme grave de COVID-19, vaccinarea promite reîntoarcerea vechilor libertăţi şi frecventarea nestingherită a şcolii. "Dacă nu-i vaccinăm devreme pe copii, eu cred că în toamnă va trebui să acceptăm iarăşi disfuncţionalităţi majore în şcoli", crede Lauterbach, care "nu doreşte nimănui aşa ceva."

Aşa ceva nu-şi doresc nici politicienii.

Pe 26 septembrie au loc alegerile pentru Parlamentul Federal şi trei parlamente regionale. Nimeni nu are nevoie de părinţi nemulţumiţi care să discute despre şcoli închise.

În unele regiuni, noul an şcolar debutează deja la începutul lunii august. Dat fiind că între cele două vaccinări trebuie să treacă şase săptămâni, imunizarea copiilor ar trebui să înceapă foarte curând.

Penuria de ser persistă

Dar în acest scop nu există capacităţi. Ministrul Spahn tot repetă că Germania va primi în lunile iunie, iulie şi august  50 de milioane de doze de vaccin doar de la BioNTech, aprobate şi pentru copii.

Dar în prezent ministerul său reduce livrările către centrele de vaccinare şi cabinetele medicilor de familie.

Dacă săptămâna trecută au fost distribuite 1,7 milioane de doze, în următoarele trei săptămâni vor fi livrate numai câte 1,5 milioane de doze. Doar la sfârşitul lunii iunie vor putea fi iarăşi livrate 1,7 milioane de doze de vaccin.

La acestea se adaugă situaţia programărilor la vaccin. Centrele de vaccinare din numeroase landuri federale sunt ocupate până în septembrie cu imunizarea doritorilor din grupele cu prioritate.

În multe locuri nu este deloc posibilă prima vaccinare, fiindcă serul este necesar pentru rapel. Începând din 7 iunie, pentru dobândirea dozelor insuficiente de vaccin se luptă şi medicii din instituţii şi întreprinderi, pentru a-i vaccina pe doritori la locul de muncă.

Prioritizare prin uşa din dos?

Preşedintele Consiliului German de Etică, Alena Buyx, recomandă să se mai aştepte cu vaccinarea copiilor şi adolescenţilor.

"Cred că este o idee foarte bună să mai continue o vreme prioritizarea în centrele de vaccinare, aşa cum se şi întâmplă în unele landuri, şi să se acorde atenţie ca pacienţii din grupele de risc să primească rapid o programare la vaccin în cabinetele medicale private", a declarat ea.

Lauterbach vede lucrurile asemănător, dar insistă ca apoi să vină la rând copiii şi adolescenţii. "Aş merge până acolo încât să spun că-i iau cuiva doza de vaccin, anume adulţilor care nu au prioritate", a declarat el.

De unde atâtea doze? 

Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin Democrate la funcţia de cancelar şi premier al landului Renania de Nord-Vestfalia, a declarat pe 19 mai în Parlamentul regional din Düsseldorf: "Am convenit deja ca dozele de care avem nevoie pentru vaccinarea celor cu vârste între 12 şi 15 ani să fie puse la dispoziţie suplimentar."

El a asigurat că se va implica în mod special pentru vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. "Voi insista ca landurile în care începe mai întâi vacanţa să fie primele care primesc dozele, astfel încât să poată fi vaccinaţi cât mai mulţi copii încă înaintea vacanţei", a declarat el.

Abia la reuniunea la vârf privind vaccinările, la care au luat parte premierii de land, împreună cu cancelarul Angela Merkel, s-a realizat că Germania nu poate aştepta decât livrări de vaccin în cantitatea stabilită deja de câteva luni.

De asemenea, la toamnă vor avea nevoie de o nouă programare la vaccin şi cei vaccinaţi cu prioritate la începutul anului. Fiindcă este clar: coronavirusul rămâne şi vaccinările vor trebui probabil împrospătate periodic.

Sabine Kinkartz

Vezi şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇