Gata cu dosarul cu șină! De azi, funcționarii care îl mai cer sau nu fac gratis copii după acte sunt cercetați disciplinar

Gata cu dosarul cu șină! De azi, funcționarii care îl mai cer sau nu fac gratis copii după acte sunt cercetați disciplinar

De azi am scăpat de un element care a definit decenii interacțiunea cetățenilor cu statul – dosarul cu șina.

Legea 9/2023 menită să reducă birocrația a intrat în vigoare pe 4 iulie și instituțiile publice nu mai pot cere persoanelor fizice sau juridice dosare, dosare cu şină şi niciun alt articol sau obiect de birotică ori papetărie.

În plus, dacă o instituție publică cere copii fizice pentru anumite acte, altele decât cele emise tot de către autorități publice, este obligată să asigure gratuit fotocopierea documentelor.

ADVERTISING

Aceste prevederi se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile de angajare şi participarea la procedurile de achiziţii publice.

Potrivit legii, instituțiile sunt obligate să pună la dispoziția cetățenilor, atât în format fizic, cât și electronic (pe site-ul propriu), modelele formularelor sau ale cererilor.

Aceste reguli li se aplică și persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, ceea ce înseamnă că trebuie respectate și de către companiile locale de utilități și de universități, a explicat Sebastian Burduja în decembrie, la adoptarea proiectului de lege în Camera Deputaților.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit inițiatorului, din luna iulie, după încheierea termenului de implementare de șase luni, funcţionarii care solicită cetăţenilor copii pentru acte emise de instituţii ale statului român sau dosar cu şină vor putea fi cercetaţi disciplinar.

Amintim că de la 1 ianuarie 2022 este interzis ca instituţiile publice să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

T.D.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇