Fraudă cu vouchere SGR: Au păcălit un mare lanț de magazine cu 60.000 de euro

Fraudă cu vouchere SGR: Au păcălit un mare lanț de magazine cu 60.000 de euro

Mai multe persoane din Capitală ar fi falsificat tichetele primite după predarea unor ambalaje. Fără să ducă PET-uri la magazine, reușeau să primească sume de bani.

Poliţiştii fac marţi cinci percheziţii la persoane care au falsificat vouchere utilizate în cadrul sistemului de garanţie–returnare pentru ambalaje, producând un prejudiciu de 60.000 de euro unui lanţ de magazine de retail alimentar.

Surse citate de presa online susţin că este vorba despre magazinele Lidl.

Poliţiştii de la Investigarea Criminalităţii Economice au deschis dosar penal pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. 

ADVERTISING

Suspecţii au acţionat în perioada iulie - septembrie 2024, când au decontat "la un lanţ de magazine de retail alimentar, în mod ilegal, vouchere SGR (sistem de garanţie–returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile) cu serii unice / coduri de bare unice / aceleaşi coduri QR, vouchere ce ar fi fost imitate prin multiplicare, inducând în eroare casierii magazinelor în cauză, întrucât ar fi prezentat aceleaşi elemente de identificare cu cele originale, cu scopul obţinerii frauduloase de sume de bani”, informează Poliţia Română.

big_WhatsApp-Image-2024-09-24-at-09.52.29-2
Foto: Poliţia Română

Toţi comercianţii au obligaţia de a încasa de la clienţi garanţia aferentă produselor care utilizează ambalaje SGR, precum şi organizarea unor puncte de returnare a ambalajelor SGR şi restituirea valorii garanţiei ambalajelor returnate de către consumatori, indiferent de locul achiziţionării produselor.

ADVERTISING

Valoarea garanţiei este returnată consumatorilor sau utilizatorilor finali, fie prin voucher pe care aceştia, în cadrul aceluiaşi comerciant care operează echipamentul automat de preluare, îl pot preschimba în numerar sau îl pot utiliza pentru cumpărături.

Prejudiciul reclamat de către agentul economic care a decontat voucherele falsificate este de aproximativ 300.000 de lei, urmând a fi stabilită participaţia fiecărei persoane cercetate la cauzarea acestuia şi răspunderea penală individuală.     

ADVERTISING

Prejudiciul de aproape 300.000 de lei ar fi însemnat 600.000 de ambalaje.      

Ancheta este condusă de un procuror de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.         

Persoanele cercetate vor fi duse la sediul IGPR, pentru realizarea activităţilor de urmărire penală şi dispunerea de măsuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇