Factorul numărul 1 care te ajută să obții siguranța financiară

Factorul numărul 1 care te ajută să obții siguranța financiară

Un anumit tip de datorie îi împiedică pe cei mai mulți oameni să se simtă în siguranță din punct de vedere financiar.

Un sondaj de opinie realizat de SurveyMonkey a arătat că 60% din respondenți consideră că a nu avea datorii este principalul factor care îi face să simtă că ating siguranța financiară, relatează CNBC.

Deși există numeroase tipuri de datorii, de la creditele de nevoi personale până la cele ipotecare, printre cele mai scumpe se numără cele acumulate cu cardurile de credit. Asta pentru că taxele costisitoare ale dobânzilor pot face ca datoria cardului de credit să crească rapid, la un nivel greu de gestionat dacă există un sold de la o lună la alta.

ADVERTISING

În Statele Unite, rata medie a dobânzii la cardul de credit aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, de la 12,9% în 2013 la 22,8% în 2023, conform Biroului pentru Protecția Financiară a Consumatorului.

La sfârșitul anului 2023, datoriile totale acumulate de cardurile de credit folosite în SUA au depășit 1.000 de miliarde de dolari. Datoria medie a ajuns la 6.501 dolari per american, conform Experian.

"Oamenii tind să facă datorii cu cardurile de credit din motive practice (cheltuieli urgente și cheltuieli de zi cu zi sunt principalele două explicații), dar acesta poate fi un ciclu greu de întrerupt", spune Ted Rossman, analist la Bankrate.com.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deși nu-i ușor să scapi de datorii, există câteva strategii care pot fi de ajutor:

Pune bani deoparte

Dacă n-ai economii, nu ești singurul om aflat în această situație. Majoritatea americanilor nu și-ar putea acoperi o cheltuială de urgență de 1.000 de dolari din propriile economii, potrivit unui raport Bankrate din 2024.

Iar în România un studiu realizat de Kruk în 2021 arăta că jumătate dintre români nu fac economii într-o lună obișnuită, dar aproape în același procent au datorii. Astfel, 47% dintre români au datorii, dar 39% spun că nu și le plătesc la scadență. Doar 8% își achită datoriile cu simț de răspundere, iar 77% nu simt o presiune morală când nu le plătesc.

ADVERTISING

O modalitate de a preveni urgențele neprevăzute să adâncească și mai mult spirala datoriilor de pe cardul de credit este crearea unui fond de urgență, a unor economii "pentru zile negre", recomandă analistul Matt Schulz, de la platforma de creditare online LendingTree.

Pentru asta nu trebuie să așteptăm, însă, să lichidăm datoriile de pe card. "Dacă îți plătești toată datoria de pe cardul de credit și nu ai economii pentru orice urgență, la următoarea cheltuială neprevăzută, precum un drum urgent la veterinar sau o anvelopă, te vei întoarce la cardul tău de credit și o să intri iar în datorii. Când ai economii, nu trebuie să faci asta", explică el.

Experții financiari recomandă de obicei să facem economii care să acopere cheltuielile obișnuite pe trei până la șase luni. Nu-i nevoie ca banii să fie strânși cu eforturi mari - trebuie să începem cu pași mici, dar să punem constant niște fonduri deoparte.

E important să stabilim o sumă minimă pe care să o punem în fiecare lună deoparte și să nu ne abatem de la regulă până la atingerea obiectivului.

Încearcă o refinanțare

Refinanțarea nu este o soluție magică de a scăpa de datorii, ci o înlocuire a unei datorii sau a mai multora cu una la un cost mai mic. Această strategie poate ajuta la economisirea banilor, la obținerea unei dobânzi reduse sau la cumularea mai multor datorii într-una singură, mai ușor de gestionat.

Trebuie să ai, însă, un scor financiar cât mai bun pentru a te încadra la opțiunea de refinanțare, așa că orice datorie în plus sau costuri suplimentare generate de nerambursarea la termen a datoriilor de pe cardul de credit atârnă în balanță.

După obținerea refinanțării, este vital să plătești ratele la timp, pentru a nu acumula din nou datorii suplimentare.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇