Exclusiv Cum s-au desfășurat, pas cu pas, lucrurile pe șantierul ilegal de lângă Ministerul Culturii, în ziua în care doi muncitori au murit îngropaţi de vii

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost prezent pe șantier chiar în ziua tragediei și a discutat cu dirigintele de șantier despre cum să decurgă lucrările.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Cum s-au desfășurat, pas cu pas, lucrurile pe șantierul ilegal de lângă Ministerul Culturii, în ziua în care doi muncitori au murit îngropaţi de vii

Spotmedia.ro vă prezintă cum s-au petrecut, pas cu pas, lucrurile pe șantierul companiei Algorithm Residential S3 SRL de lângă sediul Ministerului Culturii, în ziua în care un mal de pâmânt s-a prăbușit și a ucis doi muncitori.

Povestea – aflată din surse de la faţa locului – arată că parte dintre muncitori n-au avut nicio șansă să scape cu viaţă, din cauză că n-au avut suficient loc să fugă din calea alunecării de teren.

În dimineață zilei de luni, 2 august, muncitorii au intrat pe șantier pregătiți să execute lucrarea programată pentru acea zi după un alt proiect, realizat de inginerii companiei, arată informațiile obținute de Spotmedia.ro.

Dar acel proiect ar fi fost modificat în dimineața zilei respective.

Surse credibile de la fața locului susțin că primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost prezent pe șantier chiar luni și a discutat cu dirigintele de șantier despre cum să decurgă lucrările.

Spotmedia.ro i-a cerut lui Robert Negoiță, încă de ieri, 4 august, un punct de vedere cu privire la această situație, dar și detalii cu privire la ce s-a întâmplat în acea zi pe șantier.

Primarul Sectorului 3 nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la SMS și nici la mesajul de pe WhatsApp. Am trimis solicitarea şi la biroul de presa al primăriei de sector. Ni s-a răspuns că instituția va reveni imediat ce va avea informațiile.

ADVERTISING

De altfel, zilele de după tragedie, Robert Negoiță a refuzat să dea explicații oricui, inclusiv oficialilor din Primaria Sectorului 3.

Sursele consultate de SpotMedia.ro susțin că alta ar fi fost situaţia dacă nu s-ar fi modificat planurile de realizare a lucrării. Rămâne să vedem dacă ancheta procurorilor va confirma aceste informații și concluzii.

Din informațiile noastre, obiectivul principal al zilei de 2 august, pe șantier, era construcția unui zid din beton armat, care să mărginească un drum care fusese deja amenajat de firma Primăriei Sectorului 3, lângă clădirea Ministerului Culturii.

E un teren pe care - potrivit prefectului Bucureștiului, Alin Stoica - firma de construcții a Sectorului 3 nu avea niciun drept să construiască.

Inițial, s-a săpăt cu excavatorul, astfel încât muncitorii să poată stabili ce se află sub pământ.

sant-2
Foto: Gabriel Kolbay/Spotmedia.ro

S-a ajuns la un canivou (o casetă care protejează o conductă de apă – n.red.). Nu s-a stabilit dacă prin respectivul canivou trecea o conductă de apă caldă sau rece.

La solicitarea Spotmedia.ro, Apă Canal SA – societatea care gestionează rețelele de apă rece și canalizare din București - a precizat că nu are în administrare conducte, în acea zonă.

ADVERTISING

Din primele verificări făcute de echipele de la Termoenergetica SA, reiese că țeava din respectivul canivou nu era nici de termoficare.

Între timp, pe șantier au sosit materiale. Potrivit surselor noastre, s-a adus o carcasă metalică – pe care muncitorii să o taie și să o folosească pentru a obține elemente de susținere - dar și etrieri de la Hala Laminor, pentru construcția unei armături pentru zidul care urma să fie turnat.

S-a săpat un șant destul de adânc, dar cu lățime doar cât cupa unui excavator, susțin sursele consultate de Spotmedia.ro. Aceleași surse ne-au relatat că ar fi trebuit și ar fi putut fi săpat un șanț mai lat. În acest fel, muncitorii ar fi lucrat în condiții de mai mare siguranță. Și ar fi avut spațiu de fugă, în caz de surpare a unui mal.

Dar dacă șanțul ar fi fost mai lat, lucrarea ar fi durat mai mult.

Pe măsură ce se săpa, mai mulți muncitori au început să lucreze la armătură.

În capătul din deal, dinspre Pasajul Mărășești, al șanțului au continuat și săpăturile cu excavatorul. S-a descoperit nisip.

Parte dintre muncitori au început să scoată nisipul cu lopata. Motivul este că, de regulă, nisipul se folosește pentru a îngropa conducte. Și, într-adevăr, s-a descoperit o conductă de apă rece.

ADVERTISING

Țeava a fost dezgropată complet la lopată astfel încât excavatoristul să o vadă și să n-o lovească, atunci când continua să sape șanțul. Și cu toate astea, excavatoristul a lovit țeava respectivă, din care a început să curgă apă.

Apa a ajuns să băltească, în unele zone din șantier.

În cursul după-amiezii, în șanț erau două categorii de muncitori: cei care lucrau la armătură (mai exact încercau să creeze o structură numită stopper care să împiedice scurgerea cimentului care urma să fie turnat) și instalatorii aduși să lipească țeava spartă de apă.

La un moment dat, peretele dinspre Ministerul Culturii a început să o ia la vale.

Unul dintre muncitorii care n-au fost grav răniți în accident a observat - din informații Spotmedia.ro - că malul se prăvălește. Dar n-a fost suficient timp ca lucrătorii să iasă din șanț și să se refugieze.

Pe muncitorii care legau fiarele armăturii, structura metalică i-a protejat, întrucâtva, de forța alunecării.

Pe instalatorii care fuseseră aduși pe șantier ca să lipească țeava spartă de excavator nu i-a protejat, însă, nimic. Peste ei s-a prăbușit malul direct, cu tot cu materialele care erau pe marginea de sus a peretelui din pământ, printre care mai multe borduri.

În urma accidentului, cei doi instalatori care lucrau la repararea țevii au murit striviți. Alți trei muncitori au ajuns la spital. La acest moment, unul dintre ei, în vârstă de 33 de ani, se află încă la ATI, la Spitalul Floreasca. Starea sa este gravă.

Ancheta în curs și batista pe țambal

În zilele scurse de la accident, Spotmedia.ro a încercat să afle mai multe despre modul în care s-a ajuns aici.

I-am solicitat detalii și preşedintelui Consiliului de Administrație al companiei Algorithm Residential S3 SRL, Alin Panait.

Printre altele, l-am întrebat pe Alin Panait:

  • care era scopul lucrărilor realizate pe 2 august în zonă de către Compania Algorithm Residential S3 SRL
  • cine a coordonat șantierul
  • dacă proiectul inițial a fost modificat în ultimul moment, astfel încât să justifice modul în care s-a lucrat. Și dacă da, cine l-a modificat? Și cine are, potrivit legii și Regulamentului de Organizare și Funcționate al companiei de construcții, dreptul de a modifica astfel de proiecte?
  • cine a decis să toarne un zid peste un canivou
  • cine a decis că trebuia turnat zidul chiar în cursul zilei de 2 august
  • cine a decis ca șanțul săpat – deși adânc – să fie doar de lățimea unei cupe de excavator?
  • ce avize și autorizații erau necesare pentru această construcție. Și dacă Algorithm Residential S3 avea sau nu aceste documente, pe data de 2 august 2021, când a încercat să toarne acel zid.

Acesta ne-a răspuns că nu poate da detalii, întrucât există deja o investigație în curs.

Așa că între timp nimeni - nici măcar familiile muncitorilor morți și ale celor răniți - n-au primit răspunsuri clare, oficiale, cu privire la cine se face vinovat pentru ce s-a întâmplat luni, 2 august, pe șantierul companiei Algorithm Residential Se SRL.

Spotmedia.ro va continua să caute răspunsuri la toate întrebările care se ridică în urma acestui incident tragic. Și vom reveni cu noi informații, imediat ce le vom avea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇