Euractiv spune de ce a eșuat România în combaterea Covid: Politicienii români s-au grăbit să pună capăt pandemiei

Euractiv spune de ce a eșuat România în combaterea Covid: Politicienii români s-au grăbit să pună capăt pandemiei

România și Bulgaria au cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană și situația epidemiologică este din nou scăpată de sub control.

Reporterii Euractiv din Sofia și București au analizat motivele eșecului celor două țări balcanice în fața pandemiei.

Politicienii români s-au grăbit să pună capăt pandemiei

În ultimele săptămâni, numărul cazurilor de Covid-19 în România a crescut brusc, la fel și numărul deceselor. Săptămâna trecută, România a înregistrat una dintre cele mai mari rate de deces din lume și a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru a reduce presiunea asupra sistemului său de sănătate aflat în dificultate.

ADVERTISING

Medicii și politicienii au dat vina pe campaniile de dezinformare și scepticismul față de vaccin pentru numărul mic al celor care au ales să se imunizeze, dar motivele sunt diverse.

Românii au o lungă istorie de neîncredere în autoritățile publice, iar cei care au condus campania de vaccinare nu au făcut nimic pentru a schimba situația.

Un medic militar a fost pus la conducerea campaniei și, deși această decizie a fost de ajutor la început - armata fiind una dintre cele mai de încredere instituții din România - Ministerul Sănătății a fost rapid abandonat, iar comunicarea a rămas slabă.

În plus, deși numărul celor vaccinați era foarte mic la începutul verii, unii politicieni au declarat pandemia încheiată, iar campania de imunizare a fost considerată un succes.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

România a fost prima țară din UE care a ridicat restricțiile, chiar dacă obiectivele sale de vaccinare erau departe de a fi îndeplinite.

Inițial, Guvernul României a stabilit un obiectiv de vaccinare a 10 milioane de oameni până la sfârșitul lunii septembrie, apoi a introdus un obiectiv intermediar de cinci milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie.

În mai, însă, când cifrele erau încă departe de țintă, președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîtu au început să ridice restricțiile. Mai târziu, Florin Cîtu a spus că scopul său nu a fost vaccinarea unui anumit număr de oameni, ci de a învinge pandemia.

ADVERTISING

„Campania a fost un succes, practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie. El a justificat numărul scăzut de doze administrate zilnic prin reducerea numărului de infecții.

Dar odată cu creșterea numărului de infecții în septembrie și mai ales în octombrie, au reapărut cozile la centrele de vaccinare, precum și noi restricții.

Rolul medicilor bulgari, puţin convinşi de vaccin

Bulgaria s-a clasat pe locul al doilea în UE în ceea ce privește decesele cauzate de Covid-19 în ultima lună și pe ultimul loc în ceea ce privește vaccinarea - doar 21% dintre bulgari sunt imunizați cu schemă completă.

Experții au declarat pentru Euractiv că situația este cauzată de medicii generalişti, reacţiei instituţiilor şi susceptibilităţii bulgarilor la fake news.

Un număr semnificativ de medici generalişti au sfătuit persoanele cu boli cronice să nu se vaccineze, în timp ce în Europa de Vest aceste persoane au fost vaccinate primele.

Renumitul expert bulgar în boli infecțioase, Atanas Mangarov, a minimizat importanța virusului încă de la începutul pandemiei și s-a declarat împotriva vaccinurilor, creând un climat de neîncredere.

„Nu am reușit să pregătim majoritatea medicilor care se ocupă de vaccinare. Sunt surprinsă de numărul mare de medici din Bulgaria care nu înțeleg cum funcționează vaccinurile.

Profesioniştilor din domeniul sănătăţii le era frică să se vaccineze şi au sfârşit prin a-şi refuza pacienţii care doreau să se imunizeze”, a comentat epidemiologul Hristiana Batselova.

Potrivit Uniunii Medicale din Bulgaria, aproximativ 70% dintre medicii bulgari sunt vaccinați, una dintre cele mai scăzute rate din UE.

„La început, unii medici generalişti au refuzat să vaccineze oamenii. Neîncrederea a fost apoi întărită de știrile false. Este timpul să nu mai dam vina pe politicieni. Nu putem învinovăți constant pe alții pentru alegerile noastre proaste”, a adăugat Batselova.

Maria Sharkova, un reputat avocat medical, a spus că reticența de a se vaccina în Bulgaria nu este un fenomen nou.

„Știrile false au contribuit la ezitarea oamenilor de a se vaccina. Unii politicieni au susținut cu voce tare vaccinarea, în timp ce alții au rămas tăcuți sau chiar au folosit retorica antivaccin pentru a obține sprijinul electoratului”, a spus Sharkova.

„Nu există încă nicio reacție instituțională împotriva știrilor false lansate de medici. Mass-media publică declarațiile unor specialiști, care prezintă știri false, invocând argumentul pluralismului de opinii”, a spus Sharkova.

Chiar și unii membri ai consiliilor de experți, numiți de ministrul Sănătății, au emis recomandări în contradicție directă cu cele oferite de asociațiile profesionale internaționale. De exemplu, ei au recomandat să nu se vaccineze femeile însărcinate sau cele care intenționează să rămână însărcinate în următoarele șase luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇