USR PLUS Sibiu a transmis, marți, concluziile Corpului de control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Sibiu.
Pe scurt, managementul este defectuos, iar în realitate la această unitate medicală există doar 12 paturi ATI pentru bolnavii de COVID. Asta deși pe hârtie sunt 43, conform unui comunicat de presă al USR PLUS Sibiu.
Controlul a fost făcut în perioada 17 - 21 noiembrie 2020, ca urmare a incendiului de la spitalul din Piatra Neamț, soldat cu 10 morți.
Comunicatul arată 15 concluzii. Între altele, situația paturilor ATI pentru pacienții cu COVID era diferită în acte față de realitate.
Voiculescu promitea că prezintă raportul cu măsurile luate ca să nu mai fie incendii în spitale. Acum spune de ce n-a făcut-o
”1. În perioada aprilie - octombrie 2020 au fost eliberate 4 autorizaţii sanitare de funcţionare (ASF - n.red.) temporare pe perioada funcţionării ca spital suport pentru pacienţi testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2, conform OMS nr. 555/03.04.2020.
2. În anexele ASF - urilor au fost identificate pavilioanele roşii şi pavilioanele verzi, cu descrierea succintă a secţiilor/compartimentelor ce deserveau fiecărei zone. Secţia ATI pentru spitalizare cazuri COVID - 19 a fost autorizată pentru funcţionare în Pavilionul Chirurgical din zona roşie ea fiind identificată ca fiind situată la etajul 2 al pavilionului în a 3 - a Autorizaţie sanitară de funcţionare temporară eliberată (nr. 92/04.06.2020).
3. Remarcăm faptul că odată cu eliberarea ASF temporară nr. 92/04.06.2020 în plină pandemie cu virusul SARS- Cov-2, managerul unităţii sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana, restrânge activitatea medicală din zona roşie destinată pacienţilor cu COVID-19, diminuând numărul de pavilioane alocate pacienţilor afectaţi de acest virus de la 7 la 4 pavilioane. Abia în luna octombrie 2020 sunt autorizate pentru funcţionare două structuri modulare.
Șeful Corpului de Control din Ministerul Sănătății: Raportul incendiului din Spitalul Piatra Neamț abia acum se scrie
4. Au fost întocmite 2 memorii tehnice pentru izolarea Secţiei ATl în care este prevăzută zona roşie compusă din 12 boxe individuale, cu menţiunea faptului că "transportul din şi în zona roşie se face pe coridorul zonei verde în zona izolată după care acest coridor va fi imediat decontaminat chimic şi ultraviolet".
5. Structura organizatorică a SCJU Sibiu avizată de către DSP Sibiu în data de 29.05.2020 nu este în acord cu Autorizaţiile Sanitare de Funcţionare temporar emise. În această structură sunt prevăzute 43 de paturi, fără a se evidenţia distinct paturile de ATI pentru pacienţii COVID 19, în fapt constatându-se că există doar 12 paturi ATI COVID 19.
6. În structurile organizatorice avizate în data de 07.05.2020 şi în data de 18.05 2020 erau identificate distinct zonele roşii şi zonele verzi şi apăreau 32 de paturi ATI COVID-19, astfel încât se constată o neconcordanţă între documentele spitalului cu privire la nr. de paturi ATI COVID 19, aspect care necesită a fi reglementat în contextul în care principalul scop al modificărilor de structură este acela de a reflecta modificările realizate pentru perioada pandemiei cu virusul SARS-CoV - 2”, se arată în comunicat.
Autorizațiile de funcționare, emise cu încălcarea ordinului MS
O altă concluzie arată că potrivit referatelor făcute de DSP, de fapt, nu se știe dacă această unitate medicală îndeplinea sau nu condiţiile legale pentru desfăşurarea activităţii medicale ca spital suport COVID-19. Totuși, DSP a emis ASF menționate mai sus:
7. Referatele de evaluare întocmite de medicii epidemiologi din cadrul DSP la nivel SCJU Sibiu pentru emiterea Autorizaţiilor Sanitare de Funcţionare nu identifică tocmai legislaţia specifică în vederea combaterii răspândirii virusului SARS - CoV - 2 la nivelul României astfel incat nu rezultă dacă spitalul îndeplinea sau nu condiţiile prevăzute în dispoziţiile legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii medicale ca spital suport COVID - 19, deşi în cuprinsul rapoartelor s-a concluzionat că unitatea sanitară le respecta şi au fost eliberate autorizatiile sanitare de funcţionare. Au fost Încălcate pct. 1, 2 şi 3 din anexa 7 a OMS nr. 1030/2009.
comunicat USR PLUS Sibiu
Angajări fără concurs și... fără posturi vacante
Comunicatul mai arată că la acest spital s-au făcut angajări fără concurs și, mai grav, fără să existe aici posturi vacante...
8. Angajările fără concursîn baza Legii nr. 55/2020 s-au realizat cu încălcarea art . 30 alin. (2) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003 şi a Regulamentului privind angajările fără concurs în cadrul SCJU Sibiu cu n. 19712/20.08.2020 aprobat în Comitetul director al spitalului, fără a exista posturi vacante sau temporar vacante, care sa fie ocupate şi fără a fi stabilită existenţa necesităţii anumitor categorii de personal (nu a fost prezentat nici un referat de necesitate). Din cele 268 de persoane, 114 persoane au fost angajate fără a dispune de un post vacant sau temporar vacant În statul de funcţii, în aceste condiţii ele neputând fi bugetate.
comunicat USR PLUS Sibiu
Transferuri ilegale de medici și asistente
Totodată, la Spitalul Judeţean Sibiu au fost transferați medici și asistente, însă cu încălcarea art. 32 alin. (4) din Legea nr. 153/2011.
9. Au fost transferaţi de la alte instituţii un număr de 6 persoane (1 medic specialist, 4 asistenţi medicali şi 1 infirmieră), în baza art. 32 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Au fost prezentate documentele justificative de transfer, însă nu au fost puse la dispoziţie documentele din care să rezulte criteriile de selecţie proprii stabilite cu consultarea sindicatelor, astfel încât putem constata încălcarea art. 32 alin. (4) din Legea nr. 153/2011.
comunicat USR PLUS Sibiu
Consumul de oxigen
10. Au fost detaşate 43 de persoane, de pe anumite secţii ale spitalului, pe alte secţii ale unităţii sanitare, conform situaţiei prezentate de şef serviciu RUNOS ec. Man Daniela, fiind astfel încălcate dispoziţiile art. 45 alin. (1) din Codul Muncii adoptat prin Legea Nr. 53 din 24 ianuarie 2003, întrucât detaşarea presupune schimbarea temporară a locului de muncă la un alt angajator. Nici aceste detaşări nu s-au făcut pe posturi vacante sau temporar vacante.
comunicat USR PLUS Sibiu
Management defectuos
O altă concluzie a raportului este faptul că managementul spitalului a fost unul defectuos. De altfel, Coldea Liliana și-a dat demisia între timp.
11. Managerul unităţii sanitare conf. univ. dr. Coldea Liliana şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. 2 şi art. 5 alin. (4) pct 24 din Contractul de management nr. 7936/21.05.2020.
12. Precizăm faptul că în timpul desfăşurării acţiunii de control doamna conf. univ. dr. Coldea Liliana a înaintat Consiliului Judeţean Sibiu demisia din funcţia de manager al SCJU Sibiu, astfel încetând contractul de management nr. 7936/21.05.2020.
comunicat USR PLUS Sibiu
În fine, una dintre ultimele concluzii se referă la consumul de oxigen, necesar în cazul pacienților bolnavi de coronavirus:
13. Din comparaţia datelor privind consumul de oxigen estimat în capacitate maximă la nivelul spitalului de 390 mc/h şi capacitatea de producţie a spitalului de 140 mc/h constatăm faptul că la data controlului, în cazul în care ar funcţiona majoritatea punctelor de consum, nu poate fi asigurat acelaşi flux inspirator de oxigen tuturor pacienţilor mai ales pentru pacienţii diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2, care au nevoie de ventilaţie mecanică invazivă la anumite volume şi presiunii de oxigen.
comunicat USR PLUS Sibiu
Vestea bună este că în acest spital au fost făcute mai multe teste COVID decât în alte județe cu un număr similar de locuitori:
14. În perioada 03.04.2020 - 17.11.2020 unitatea sanitară a realizat un total de 48.425 de teste de tip RT-PCR. Comparativ cu alte judeţe cu aproximativ acelaşi număr de locuitori, SCJU Sibiu a efectuat un număr mai mare de teste.
comunicat USR PLUS Sibiu
Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:
A.D.