Comisia de Prognoză: Salariile angajaţilor de la stat vor fi cu circa 45% mai mari decât cele de la privat

Comisia de Prognoză: Salariile angajaţilor de la stat vor fi cu circa 45% mai mari decât cele de la privat

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă ca angajaţii din instituţiile statului să aibă un salariu

lunar mediu brut cu circa 45% mai mare decât cel al angajaţilor din privat.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Astfel, CNSP previzionează un salariu mediu brut de 6.836 de lei pentru angajaţii de la stat în 2020 şi de 7.141 lei pentru 2021.

În schimb, pentru mediul privat Comisia de Prognoză vede un salariu mediu brut de 4.715 lei pentru anul acesta şi de 5.078 de lei în 2021.

Diferenţa este dată, în primul rând, de sursa banilor. Salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale companiilor.

În sectorul public, salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă, conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare. Pentru sectorul privat însă, anul 2020 a fost unul penalizant.

Un șofer de la Ministerul Educației are salariul brut cât al unui profesor cu 20 de ani vechime

Ce înseamnă pentru România propunerea CE de reglementare unitară a salariului minim în toate statele UE. Diferențele sunt de la 312 euro în Bulgaria la 2.071 de euro în Luxemburg


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖