Cazierul judiciar poate fi eliberat și în format electronic - legea merge la promulgare

Cazierul judiciar poate fi eliberat și în format electronic - legea merge la promulgare

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege prin care se introduce posibilitatea de eliberare a cazierului judiciar şi în formă electronică.

Proiectul are ca obiect de reglementare completarea Legii 290/2004 privind cazierul judiciar.

Noutatea adusă se referă la creşterea operativităţii în obţinerea certificatului de cazier judiciar, în sensul simplificării acestei proceduri.

Concret, se prevede ca şi eliberarea actului, nu doar depunerea cererii de eliberare, să fie făcută în formă electronică.

"La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.

ADVERTISING

Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. (...) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar", se arată în textul proiectului de lege.

Legea merge la promulgare la Cotroceni.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇