Catolicii sărbătoresc Floriile. Papa Francisc a ținut slujba în catedrala aproape goală, pentru al doilea an (Video)

Catolicii sărbătoresc Floriile. Papa Francisc a ținut slujba în catedrala aproape goală, pentru al doilea an (Video)

Papa Francisc a oficiat slujba din Duminica Floriilor catolice în Bazilica Sfântul Petru, aproape goală din cauza restricţiilor pentru combaterea coronavirusului, îndemnând credincioşii să fie apropiaţi de săraci şi de cei aflaţi în suferinţă, informează Reuters.

Înaintea pandemiei, Duminica Floriilor, care marchează începutul Săptămânii Mari de dinaintea Paştelui, zeci de mii de persoane umpleau Piaţa Sfântul Petru purtând în mâini ramuri de măslin şi de palmier, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în aer liber.

Anul acesta, doar circa 120 de credincioşi au luat parte la mesa de duminică, alăturându-se papei şi celor 30 de cardinali, într-o aripă secundară din enorma Bazilica Sfântul Petru.

ADVERTISING

În Italia este în vigoare un nou lockdown naţional, preconizat să se încheie după Paşte. Vaticanul, oraş-stat suveran, situat în centrul Romei, a aplicat restricţii similare.

Aproape toţi participanţii la slujbă, mai puţin papa şi membrii corului, au purtat măşti.

Papa: Apropiindu-ne de cei bătuţi de soartă, îl iubim pe Iisus

Vaticanul a recreat, la scară redusă, ceremonia tradiţională din Duminica Floriilor, suveranul pontif, în vârstă de 84 de ani, însoţit de cardinali, defilând către altar cu ramuri de palmier în mâini.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Duminica Floriilor comemorează ziua când, potrivit Evangheliei, Isus a intrat în Ierusalim, fiind întâmpinat de mulţime, după care a fost crucificat cinci zile mai târziu.

În timpul slujbei, papa Francisc s-a deplasat cu un şchiopătat vizibil. Suveranul pontif suferă de sciatică, afecţiunea care îi provoacă durere la nivelul picioarelor atunci când se acutizează.

În predica din timpul slujbei, televizată şi transmisă pe tot globul, papa Francisc i-a sfătuit pe credincioşi să nu lase credinţa să slăbească prin transformarea în obişnuinţă şi să se lase uimiţi de Dumnezeu şi de bunătate.

''Odată cu harul uimirii ajungem să ne dăm seama că primindu-i pe cei respinşi şi marginalizaţi, apropiindu-ne de cei bătuţi de soartă, îl iubim pe Iisus. Pentru că acolo îl întâlnim: în cei care ni se par cel mai puţin fraţii şi surorile noastre, în cei respinşi şi abandonaţi'', a spus acesta.

Celelalte slujbe din timpul Săptămânii Mari - Joia Patimilor, Vinerea Mare, Sâmbăta Mare şi Paşte, duminica viitoare, se vor desfăşura de asemenea cu un număr redus de participanţi.

Italia a înregistrat 107.636 de decese asociate COVID-19 de la debutul pandemiei în februarie anul trecut, cel mai grav bilanţ din Europa după Marea Britanie.

ADVERTISING

Biserica Sfântului Mormânt şi-a deschis porţile: ”Suntem mai optimişti”

În schimb, spre deosebire de anul trecut, Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost deschisă publicului în Duminica Floriilor catolice, iar credincioşii au putut participa la slujba dedicate acestei sărbători în locul unde, potrivit tradiţiei creştine, Iisus a fost răstignit şi apoi a înviat, informează Reuters.

După ce mai bine de jumătate din populaţia Israelului a primit două doze de vaccin, restricţiile pentru combaterea pandemiei de coronavirus au fost relaxate pentru a permite desfăşurarea unor adunări restrânse cu respectarea măsurilor de distanţare socială.

Atmosfera a fost una festivă, după ce mai mulţi credincioşi romano-catolici au păşit dincolo de uşile imense din lemn ale bisericii, punct central de interes al celei mai importante sărbători din calendarul creştin.

''Anul trecut, a fost un Paşte teribil, fără oameni, cu uşile închise. Anul acesta, este mult mai bine, uşile sunt deschise, nu sunt foarte mulţi oameni, dar suntem mai optimişti că situaţia se va ameliora'', a declarat pentru Reuters patriarhul latin al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, în timp ce păşea afară din biserică, flancat de clerici şi credincioşi purtând ramuri de palmier.

''Mesajul sărbătorii pascale este viaţă şi iubire, în ciuda tuturor semnelor de moarte, corona, pandemie, şi câte şi mai câte, noi credem în puterea dragostei şi a vieţii'', a spus Pizzaballa.

În 2021, romano-catolicii sărbătoresc Paştele pe 4 aprilie, iar creştinii ortodocşi aproape o lună mai târziu, pe 2 mai.

Mai târziu în cursul zilei, patriarhul urmează să ia parte la procesiunea de Florii între Muntele Măslinilor centrul vechi al oraşului.

Procesiunea se va desfăşura cu respectarea restricţiilor anti-COVID-19 impuse în Israel şi cu un număr limitat de participanţi.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇