Capitala, fără apă caldă: Termoenergetica are datorii de 1 miliard și riscă insolvența. Burduja se plânge că Nicușor Dan îl ignoră

Capitala, fără apă caldă: Termoenergetica are datorii de 1 miliard și riscă insolvența. Burduja se plânge că Nicușor Dan îl ignoră

Bucureştenii s-au obişnuit deja cu lipsa apei calde. Ţevile foarte vechi se sparg constant, mai sunt şi reviziile la CET-uri, plus şantierele deschise pentru înlocuirea de conducte. Situaţia este una mult mai problematică din cauza datoriilor de aproape 1 miliard de lei acumulate de Termoenergetica la ELCEN, producătorul de energie termică din Capitală, deținut de Guvern prin Ministerul Energiei.

Sindicatul Profesional Termoficare București a trimis la începutul lunii august o scrisoare deschisă către Guvernul României, dar și către Primăria Capitalei, prin care atrage atenția că Termoenergetica riscă insolvența, ceea ce ar pune în pericol furnizarea agentului termic în București.

ADVERTISING

„Sindicatul Profesional Termoficare București atrage atenția asupra situației financiare critice în care se află în acest moment Compania Municipală Termoenergetica București, fiind în imposibilitatea de a-și achita datoriile certe, lichide și exigibile.

La data de 02.08.2023, datoria CMTEB SA către furnizorii de energie termică se ridică la suma 986.356.578 lei (inclusiv TVA), existând pericolul de a nu se putea asigura continuitatea furnizării serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București, în viitorul apropiat”, se arată în scrisoarea sindicatului, citată în premieră de Gândul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sindicatul mai avertizează că sistemul de termoficare din București ar putea intra în colaps.

„Această situație financiară deosebit de gravă poate conduce la intrarea în insolvență a CMTEB și poate pune în pericol asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul București, cu consecințe dezastruoase pentru beneficiarii acestui serviciu public, printre care enumerăm: peste 500.000 de mii de apartamente, numeroase școli, grădinițe, creșe, spitale, baze sportive și instituții publice!”, se arată în scrisoarea către Guvern.

ADVERTISING

În replică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că „intrarea în incapacitate de plată a celor doi operatori economici ce deservesc un serviciu public deosebit de important, de interes economic general – alimentarea cu energie termică la nivelul Municipiului București – ar conduce la imposibilitatea prestării acestui serviciu.”

Burduja i-a informat despre situaţia disperată pe premierul Marcel Ciolacu, miniștrii Dezvoltării și Finanțelor, Ioan Boloș și Adrian Veștea, precum și pe primarul general Nicușor Dan (de la care nu a primit un răspuns), scrie G4Media.

Sebastian Burduja cere primarului Capitalei să vină la discuții cu Ministerul Energiei, Termoenergetica și ELCEN, pentru a găsi „soluțiile legale care se impun care să conducă la achitarea datoriilor înregistrate de Termoenergetica către ELCEN” și pentru a împiedica insolvența.

În acest context tensionat, de două săptămâni, cam jumătate dintre bucureştenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu au apă caldă. Aşa arată acum raportul oficial oferit de TermoAlert, aplicaţia care prezintă în timp real starea sistemului de termoficare din Capitală. Doar 56% dintre consumatori îşi pot face un duş cald.

image-25

Termenul pentru remedierea avariilor este 20 august, extins după ce fusese iniţial 11 august.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇